28 septembrie 2023

România și Canada inițiază o colaborare strategică pentru producția de apă grea și de izotopi medicali în România. S.N. Nuclearelectricia S.A. (SNN) și Laurentis Energy Partners (LEP), o filială a Ontario Power Generation (OPG), semnează joi, la Paris un memorandum pentru producția de izotopi medicali la Centrala Nuclearoelectrica (CNE) Cernavodă și pentru a explora dezvoltarea producției de apă grea în România.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a precizat faptul că România și Canada devin un model în domeniul energiei nucleare pentru celelalte state prin semnarea acestui parteneriat:

”Cu prilejul vizitei oficiale în Canada, am trasat pașii următori. Și deja îi facem. Suntem mândri că România demonstrează nu numai performanțe de top în operarea în siguranță a reactoarelor noastre CANDU de la Cernavodă, ci și leadership și viziune strategică prin explorarea producției de izotopi medicali și apă grea în parteneriat cu Canada. Este un pas semnificativ pentru a ajuta la îmbunătățirea sănătății a milioane de oameni și a demonstra multiplele beneficii ale centralelor nucleare, care generează energie curată, contribuie la stabilitatea energetică, decarbonare și creștere economică, și susțin tratamentul cancerului. La fel de important este proiectul repornirii producției de apă grea în România, o inițiativă începută în mandatul fostului ministru Virgil Popescu. Cererea globală pentru apă grea este într-o creștere spectaculoasă, iar România poate fi un jucător strategic.

România și Canada dau astfel un exemplu altor țări despre rolul important al energiei nucleare. Sunt proiecte inovatoare pe care Nuclearelectrica are șansa să le dezvolte. Acest demers vine imediat după anunțul de finanțare din partea Guvernului Canadei pentru reactoarele 3 și 4. Parteneriatul româno-canadian este unul cu tradiție și avem obligația de a-l duce împreună mai departe”

Parteneriat de peste 55 de ani între România și Canada în domeniul energiei nucleare

Memorandumul a fost încheiat în contextul parteneriatului de peste 55 ani între România și Canada în domeniul energiei nucleare și al anunțului făcut de Jonathan Wilkinson, ministrul energiei și resurselor naturale din Canada, de a sprijini cu 3 miliarde de dolari canadieni dezvoltarea proiectului Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă, care consolidează securitatea energetică și sprijină producția de energie curată.

Acordul a fost oficializat joi, președintele și directorul general al OPG, Ken Hartwick, și directorul general al SNN, Cosmin Ghiță, semnând un Memorandum de Înțelegere, în prezența ministrului Energiei din Romnia, Sebastian Burduja. Semnarea a avut loc în contextul conferinței organizate la Paris de Agenția pentru Energie Nucleară – „Foaia de parcurs pentru noul sector nuclear”, care va găzdui peste 21 de miniștri internaționali și sute de profesioniști din industrie.

Memorandumul de Înțelegere permite SNN și LEP să colaboreze în ceea ce privește oportunitățile din mai multe domenii, inclusiv implementarea tehnologiilor de producție a izotopilor la unitățile CANDU ale SNN.

„SNN este mândră să se asocieze cu Laurentis, un lider mondial în domeniul izotopilor nucleari și să contribuie astfel în mod direct la industria de sănătate prin extinderea portofoliului nostru de proiecte prin producția de izotopi. În prezent, industria nucleară este esențială pentru generarea de energie curată și pentru producerea de izotopi medicali, iar acest parteneriat este o modalitate de a avansa soluțiile globale atât de necesare domeniul medical.” menționează Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica.

„Laurentis se angajează să valorifice expertiza dovedită în domeniul retehnologizării și al producției de izotopi pentru a avansa soluțiile de asistență medicală și pentru a extinde oportunitățile din România”, a declarat Jason Van Wart, președinte și CEO al Laurentis Energy Partners.

Izotopii joacă un rol esențial în medicină, în tratamentul cancerului, în imagistica medicală, în sterilizarea dispozitivelor medicale, în dezvoltarea de noi medicamente, în cercetarea neutronică, în securitatea frontierelor, în conservarea alimentelor și în multe altele. Apa grea, pe care reactoarele CANDU o folosesc ca moderator și agent de răcire, poate fi de asemenea utilizată într-un număr tot mai mare de aplicații nenucleare, inclusiv în domeniul farmaceutic, al diagnosticelor medicale și al electronicii de ultimă generație, cum ar fi fibrele optice și ecranele OLED.

Informații suplimentare:

–           Laurentis și compania sa mamă, OPG, sunt lideri mondiali recunoscuți în domeniul izotopilor nucleari produși prin reactoarele CANDU de la centralele nucleare Darlington și Pickering.

–           Nuclearelectrica deține și exploatează două unități CANDU la centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă, recunoscute a fi poziționate pe locurile 1 și 3 la nivel internațional în ceea ce privește factorul de capacitate, și are planuri de a dezvolta unități suplimentare în viitor.

–           Laurentis are o prezență bine stabilită în România, deschizându-și primul birou în București în 2020, unde operează prin intermediul filialei sale, Canadian Nuclear Partners S.A. (CNPSA), care face parte din industria nucleară reglementată a țării.

–           Laurentis si Nuclearelectrica au semnat anterior două contracte în sprijinul retehnologizării Unității 1 de la Cernavodă a SNN: pentru a dezvolta un program de conservare în scopul protejării integrității sistemelor de apă ale reactorului; iar al doilea contract în calitate de inginer al proprietarului tehnologiei CANDU pentru a oferi asistență tehnică.

–           Datorită designului unic al reactoarelor CANDU, izotopii medicali pot fi produși fără a întrerupe generarea de energie curată.

–           Acordul include, de asemenea, oportunități de colaborare între cele două țări în ceea ce privește producția și furnizarea de apă grea, pe care reactoarele CANDU o folosesc ca moderator și agent de răcire. De asemenea, apa grea poate fi utilizată într-un număr tot mai mare de aplicații nenucleare, inclusiv în domeniul farmaceutic, al diagnosticelor medicale și al electronicii de ultimă generație, cum ar fi fibrele optice și ecranele OLED.

–           În prezent, la centrala nucleară Darlington a OPG se produce un număr tot mai mare de izotopi, inclusiv molibden-99, heliu-3, apă grea și tritiu, existând planuri de a produce cobalt-60 – care în prezent este extras și din reactoarele de la centrala Pickering.

Despre Nuclearelectrica

Compania Națională „Nuclearelectrica” SA este compania națională românească producătoare de energie electrică, termică și combustibil nuclear care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

Sucursala CNE (CNE) Cernavodă operează două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear și se află în curs de realizare a unui ciclu integrat de combustibil prin achiziția unei linii de procesare a concentratului de uraniu în vederea susținerii proiectelor de investiții pe termen lung ale companiei.

SN Nuclearelectrica SA are un rol major în susținerea realizării obiectivelor României prin creșterea capacității de producție de energie nucleară a României până în 2030. Proiecte strategice de investiții ale SNN sunt estimate la peste 12 miliarde de euro: retehnologizarea Unității 1, punerea în funcțiune a Unităților 3 și 4, dezvoltarea proiectului reactoarelor modulare mici, în cooperare cu compania americană NuScale Power.

Acestea vor contribui cu energie curată, la securitatea energetică a României, independența energetică, protecția consumatorilor și atingerea țintelor de decarbonizare. Totodată, proiectele SNN pot contribui la susținerea securității energetice în regiune.

 Despre Laurentis Energy Partners

Laurentis Energy Partners, o filială a Ontario Power Generation, oferă soluții de energie nucleară de ultimă generație și fiabile pentru clienții din întreaga lume. Cu un angajament față de excelență și inovație, Laurentis oferă expertiză în domeniul inspecțiilor, recondiționării și ingineriei, al sortării și reciclării materialelor nucleare, al producției de izotopi nucleari și al avansării reactoarelor modulare mici. Laurentis are birouri în Greater Toronto Area, Hamilton și Bruce County în Ontario, Saint John în New Brunswick, Regina în Saskatchewan și București și Cernavoda în România.