5 august 2021

România întărește colaborarea cu Canada în domeniul nuclear

Astăzi, 5 august, ministrul Energiei Virgil Popescu și E.S. ambasadorul Canadei în România Annick Goulet, în numele ministrului canadian al Resurselor Minerale, Seamus O’Regan Jr., au semnat Memorandumul de înțelegere încheiat între ministerul Energiei din România și Departamentul de Resurse Naturale din Canada privind consolidarea cooperării în domeniul Energiei Nucleare Civile. Memorandumul a fost semnat în prezența prim – ministrului României Florin Cîțu.
Prin Memorandumul semnat astăzi se consolidează cooperarea dintre Canada și România în domeniul energiei nucleare deoarece industria canadiană are o experiență de excepție în proiectele CANDU și deja a realizat cu succes lucrări de renovare și proiecte noi de construcție de unități CANDU. Totodată, având în vedere experiența în proiectele CANDU partenerii canadieni se vor implica în proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă și în cele din sectorul energiei nucleare civile din România.
Totodată, vom întări colaborarea între companiile relevante pentru îndeplinirea cererii în creștere de forță de muncă foarte calificată, mobilă și adaptabilă, în rând cu nevoile actuale și viitoare din domeniul energiei și reducerea schimbărilor climatice. Acestea pot include instituții academice, producători, operatori și alte organizații din industrie.
Mă bucur că în proiectul nostru de modernizare și construcție de noi reactoare nucleare, pe lângă partenerii din SUA și Franța, ni se alătură și partenerii canadieni, cu care avem o colaborare foarte bună și îndelungată în spate, în acest domeniu. Prin semnarea acestui memorandum ne exprimăm interesul comun în consolidarea și dezvoltarea în continuare a cooperării în proiectele de energie nucleară. Și nu doar atât: vom încerca să colaborăm pentru a implementa noi tehnologii, care sunt viitorul energiei verzi. Vreau să le mulțumesc partenerilor canadieni, E.S. ambasadorul Canadei în România Annick Goulet și ministrului canadian al Resurselor Minerale, Seamus O’Regan Jr. pentru suport și buna colaborare. Totodată, prezența prim – ministrului Florin Cîțu la acest eveniment demonstrează cât de important este acest proiect pentru ambele state”, a declarat Virgil Popescu ministrul Energiei.
Memorandumul semnat astăzi confirmă relațiile bilaterale excelente pe care le are țara noastră cu Canada. Am ținut să fiu prezent la acest eveniment pentru a arăta că susțin dezvoltarea proiectelor nuclearo-energetice de la Cernavodă și a celor din sectorul energiei nucleare civile din România. Investițiile sunt vitale și mă bucur că partenerii canadieni se alătură partenerilor americani pentru a dezvolta domeniul nuclear din țara noastră”, a declarat prim –  ministrul Florin Cîțu.
Cooperarea nucleară a fost un pilon al relației cu o vechime de 55 de ani dintre Canada-România. Sunt mândră că ne-am reînnoit astăzi angajamentul bilateral prin semnarea acestui Memorandum de Înțelegere și aștept cu nerăbdare consolidarea schimburilor noastre în toate sferele, de la securitate la comerț”, a declarat E.S. ambasadorul Canadei în România, Annick Goulet.