1 martie 2018

Robert Tudorache, prezent la semnarea acordului între Institutul de Cercetări Nucleare și Comisariatul pentru Energie Atomică din Franta

Astăzi, 28 februarie 2018, domnul Robert Tudorache, Secretar de stat la Ministerul Energiei a fost prezent la semnarea acordului între Institutul de Cercetări Nucleare (RATEN ICN) și Comisariatul pentru Energie Atomică (CEA) din Franța. Evenimentul a avut loc la sediul ICN din Mioveni.
Colaborarea dintre cele două centre de cercetare a început încă de acum 10 ani, însă se dorește ca de acum înainte să existe un schimb de experiență mult mai complex, pe mai multe paliere, precum materiale avansate, securitatea nucleară, managementul deșeurilor reactive sau radioizotopi pentru medicină.
„Ministerul Energiei acordă toată susținerea pentru cercetarea nucleară. Acest acord între RATEN ICN și CEA poate căpăta o importanță majoră mai ales în cercetarea din domeniul reactorilor de generație IV. Și, chiar dacă reactorul aflat în stadiul de cercetare la Mioveni se bazează pe răcirea cu plumb, iar cel din Franța se bazează pe răcirea cu sodiu, sunt multe aspecte comune în punerea la punct a tehnologiei pentru aceste reactoare de ultimă generație mult mai sigure și mult mai eficiente. În plus, reactorul TRIGA de la ICN este unul dintre puținele reactoare de cercetare active din Europa destinat testării diferitelor materiale componente pentru energia nucleară. De asemenea, sunt încrezător că va exista o bună colaborare în zona academică pentru că, atât în România, cât și în Franța, există o preocupare reală pentru noua generație de cercetători în domeniul nuclear. Țin să felicit pentru această inițiativă atât conducerea Comisariatului pentru Energie Atomică din Frața, cât și conducerea Institutului de Cercetări Nucleare din Argeș, două unități de prestigiu cu recunoaștere internațională în domeniul cercetării nucleare”, a declarat Robert Tudorache.