Miercuri, 10 februarie, a avut loc cea de-a treia întâlnire organizată de Ministerul Energiei pe tema Strategiei Energetice Naționale 2016-2030, dedicată mediului academic. Discuția a fost moderată de Radu Dudău, reprezentant al Ministerului Energiei și coordonator al procesului de elaborare a Strategiei Energetice Naționale. Coordonatorul proiectului a prezentat sectoarele care fac parte din analiza stadiului actual, obiectivele strategice fundamentale ale Strategiei, obiectivele de etapă cu termene de finalizare, precum și modul de organizare a procesului și principiile de acțiune.
Mediul academic a fost reprezentat la întâlnire de: Prof. Dr. ing. Sorin Burghiu, Decan al Facultății de Inginerie a Instalațiilor de la Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB); conf. dr. ing. Cătălin Lungu, președinte al AIIR, filiala Valahia; dr. Sorin Dinu, de la Institutul de Prognoză Economică, prof. Nicolae Anastasiu, de la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București; Mihai Dumitru, de la Institutul de Cercetare a Calității Vieții; și Anca Sinea, de la Centrul pentru Studiul Democrației al Universității „Babeș-Bolyai”.
Profesorul Nicolae Anastasiu, membru al Academiei Române, a făcut o scurtă prezentare a unei Strategii Energetice a României ce este în proces de elaborare de către Academia Română, bazată pe resursele energetice / rezervele naționale. Acesta a ținut să precizeze că pentru a avea o Strategie viabilă este important să se țină cont de exploatarea resurselor energetice, a urmăririi proceselor de închidere a minelor, precum și identificarea riscurilor privind impactul valorificării resurselor minerale din punct de vedere al mediului.
În concluzie, Radu Dudău a precizat că Strategia Energetică a României va fi un document sintetic, accesibil, care nu va fi încărcat cu date tehnice (acestea se vor regăsi în cadrul anexelor) și va conține prevederi de reactualizare periodică a datelor și a scenariilor.
Minuta întâlnirii poate fi consultată AICI.
Prezentarea făcută de Radu Dudău în cadrul întâlnirii poate fi consultată AICI.
Seria întâlnirilor informative pe tema Strategiei Energetice Naționale a început pe data de 27 ianuarie, cu cea cedicată asociațiilor profesionale. A urmat, pe 3 februarie, întâlnirea cu reprezentanții ONG-urilor. Pe 17 februarie va avea loc întâlnirea dedicată Ambasadelor din România, iar pe 18 februarie cea adresată sindicatelor din energie.