26 aprilie 2024

Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din Uniunea Europeană. O nouă confirmare de la Eurostat.

Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din Uniunea Europeană. O nouă confirmare de la Eurostat.

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE). România a avut în a doua jumătate a anului 2023 al treilea cel mai mic preț plătit de populație pentru gaze naturale și al cincilea pentru energie electrică.

Prețul gazelor naturale pentru gospodăriile din România (0,0563 EUR/kWh) a fost al 3-lea cel mai mic preț din UE și la jumătate față de prețul mediu înregistrat la nivelul Uniunii (0,1125 EUR/kWh).

„Avem încă o confirmare că schema de sprijin a consumatorilor de energie din România funcționează. Eurostat confirmă că românii plătesc printre cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană. Am prelungit schema și ținem sub control prețurile la energie electrică și gaze naturale până la 31 martie 2025. Deci, practic protejăm populația și firmele de posibilele fluctuații de preț inclusiv pentru iarna viitoare.” a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Topul primelor 3 țări cu cele mai mici prețuri pentru consumatorii casnici din UE în a doua jumătate a anului 2023 au fost Ungaria, Croația și România. Pentru economie, consumatorii noncasnici, România s-a situat pe locurile 3-4 cu cel mai mic preț, în funcție de anumite segmente de consum. Pentru gospodăriile din UE, prețurile la energie electrică în a doua jumătate a anului 2023 au fost cele mai mici în Ungaria, Bulgaria, Malta, Croația și România. Astfel, Eurostat confirmă că prețul plătit în țara noastră (0,1782 EUR/kWh) a fost al cincilea cel mai mic preț din UE și mult sub media europeană (0,2847 EUR/kWh).