22 iunie 2023

PRECIZĂRI PRIVIND INCIDENTUL DE LA PETROMIDIA

– Le mulțumim colegilor din Ministerul Afacerilor Interne pentru modul rapid și profesionist în care au acționat echipele de intervenție

– După cum știți, a fost un eveniment complex, s-a intervenit cu forțe suplimentate, inclusiv roboți de intervenție rapidă puși la dispoziție de ISU B-IF.

– Incediul a fost lichidat în 9 ore și un sfert (a izbucnit la 15:10, localizat la 17:49 și lichidat la 21:32).

– Apelul prin SNUAU 112 a fost dat la 15:10, iar la 15:16 au ajuns la locul incendiului primele echipe de intervenție. La 15:13, ISU CT a activat planul roșu de intervenție.

– Incendiul a avut loc la instalația de hidrocracare blanda motorină. Cauza probabilă a incendiului este în curs de stabilire de către autoritățile competente.

– De la momentul producerii incendiului, ne-am aflat în permanentă legătură cu reprezentanții companiei și cei ai Departamentului pentru Situații de Urgență.

– În anul 2022 au avut loc trei controale SEVESO (prevenirea riscurilor de accidente majore care implică substanţe periculoase) la Petromidia: inspecție, control de fond și inspecție de follow-up. In total au fost aplicate 73 de avertismente si 7 amenzi (total: 32.000 de lei) pentru deficiențele constatate.

– Ministerul Energiei, în calitate de reprezentant al statului român în acționariatul Rompetrol Rafinărie S.A, va veghea la protejarea intereselor și activității companiei, statul român deținând 44,6959%.

– Între atribuțiile ministerului pe care îl conduc se află și aceea de a stabili şi asigura aplicarea măsurilor de management al situaţiilor de urgenţă şi de protecţie civilă în domeniul de competenţă, precum şi de identificare, desemnare şi protecţie a obiectivelor de infrastructură critică naţionale şi europene din domeniile coordonate. Vom asigura o maximă atenție acestui aspect și vom continua să facem diligențele necesare.

– A fost un incident nedorit, care a creat panică în rândul angajaților și care putea afecta chiar activitatea companiei. Ne aflăm în legătură cu reprezentanții companiei pentru a ne asigura că Petromidia își continuă normal activitatea.

– Vom acorda atenție acestui eveniment până vom afla toate cauzele și vom analiza consecințele producerii acestuia. Vom lua măsuri, în sfera de competență a ministerului, pentru evitarea repetării unui asemenea incident.