Ministrul Energiei Virgil Popescu și secretarul de stat George Niculescu au participat la Istanbul, în perioada 29-31 martie, la lucrările celei de-a XXVII-a Sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale de cooperare economică și tehnică România-Republica Turcia, care au fost co-prezidate din partea română de viceprim-ministrul Sorin Grindeanu.
Sesiunea Plenară a Comisiei Mixte a fost precedată de două sesiuni tehnice la nivel de experți care au definitivat textul Planului de Acțiuni dintre România și Republica Turcia. La finalul Reuniunii celei de a 27-a sesiuni a Comisiei Economice Mixte viceprim – ministrul Sorin Grindeanu împreună cu vice-președintele turc, Fuat Oktay, un Protocol de colaborare și un Plan de acțiuni.
Planul de Acțiuni evidențiază la Capitolul Energie direcții cu potențial semnificativ de cooperare în sectorul energetic între cele două țări, precum cooperarea în cadrul Coridorului Sudic de gaze naturale, identificarea unor noi surse și rute de transport gaze naturale în regiune, cooperarea în zona Mării Negre, schimbul de expertiză și tehnologie dintre cei doi operatori de transport, Transgaz și Botas, cooperarea în sectorul nuclear, dar și valorificarea potențialului LNG cu utilizarea terminalelor de pe teritoriul Turciei pentru aprovizionarea României.
Totodată, părțile au convenit înființarea unui ”Grup de Lucru Comun pe Energie” care va contribui în viitor la consolidarea dialogului bilateral între cele două țări și întărirea Parteneriatului Strategic pe dimensiunea energetică.
În marja lucrărilor Comisie Mixte a avut loc și o reuniune bilaterală între secretarul de stat George Niculescu și omologul său din ministerul turc al energiei, Alparslan Bayraktar.
Discuțiile au vizat aprofundarea cadrului bilateral de cooperare în sectorul energetic dintre cele două Părți, cu accent pe operaționalizarea unei rute de transport gaze care să se constituie într-o alternativă viabilă de aprovizionare pentru România, prin perfectarea aspectelor de natură tehnică în dialogul operatorilor transport gaze din cele două țări, în format bilateral, cât și regional. S-au abordat, de asemenea, aspecte privind dezvoltarea sectorului de energie electrică dintre cele două țări și promovarea investițiilor în energie între România și Republica Turcia într-un context energetic regional dificil și plin de provocări.