28 decembrie 2023

Peste 300 milioane lei acordați Societății Complexul Energetic Valea Jiului SA. Sebastian Burduja, ministrul Energiei: “Ajutorul de stat face parte din pachetul destinat punerii în siguranță a exploatărilor miniere din Valea Jiului, inclusiv menținerea a peste 2000 de locuri de muncă”

Societatea Complexul Energetic Valea Jiului SA va primi un ajutor de stat în valoare de 349.954.000 lei pentru perioada decembrie 2023 – 30 iunie 2024, în urma adoptării unei OUG în ședința de joi a Executivului. Banii sunt destinați ”consolidării a 13 galerii, abataje și alte tipuri de lucrări miniere neglijate în ultimii 34 de ani,” amintește Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

„Într-o eră de schimbări rapide și provocări semnificative, angajamentul nostru față de un viitor energetic durabil și echitabil nu a fost niciodată mai puternic. Azi am pus bazele unei noi etape în tranziția energetică a României prin Ordonanța de Urgență pentru ajutorul de stat acordat Societății Complexul Energetic Valea Jiului SA.

Aceste măsuri subliniază hotărârea noastră de a naviga cu succes transformarea sectorului energetic, menținând în același timp echilibrul social, economic și de securitate energetică în Valea Jiului. Prin acordarea acestui ajutor de stat, sprijinim nu doar punerea în siguranță a extracțiilor de huilă și consolidarea a 13 galerii, abataje și alte tipuri de lucrări miniere neglijate în ultimii 34 de ani, ci și pe cei peste 2000 de angajați din industria minieră, contribuind astfel la stabilizarea Sistemului Energetic Național în perioade critice.

Aceste eforturi reflectă devotamentul nostru pentru o tranziție de la huilă la surse de energie mai curate și mai sustenabile. Fiecare pas pe care îl facem este un angajament către o Românie mai verde și mai prosperă. Astăzi, prin aceste măsuri, demonstrăm că suntem pregătiți să acționăm cu responsabilitate și curaj, să ne onorăm promisiunile și să avansăm cu încredere spre un orizont energetic nou. Noroc bun!” a declarat Sebastian-Ioan Burduja, ministrul Energiei.

Prin prezenta ordonanță de urgență se acordă un ajutor de stat pentru Societatea Complexul Energetic Valea Jiului SA în valoarea de 349.954.000 lei pentru perioada decembrie 2023-30 iunie 2024, ca parte a ajutorului de stat pentru punere în siguranță și închidere mine.

Se asigură și consolidarea a 13 galerii, abataje și alte tipuri de lucrări miniere, aflate în stare de degradare avansată

Prin prezentul ajutor de stat se asigură și consolidarea a 13 galerii, abataje și alte tipuri de lucrări miniere, aflate în stare de degradare avansată și care făceau imposibilă atât neutralizarea cărbunelui din zăcământ cât și continuarea activității de punere în siguranță.

În lipsa adoptării ordonanței de urgență, Compania nu ar mai fi putut administra activele funcționale acordate prin darea în plată și nici plăti pentru cei peste 2000 de angajați din industria minieră, afectând totodată și echilibrul în Sistemul Energetic Național pe durata iernii și, implicit, securitatea energetică a României.

Obiectivele finanţării sunt următoarele:

  1. Reducerea treptată a capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de huilă, ţinând cont de funcţionarea sigură şi stabilă a Sistemului electroenergetic naţional;
  2. scoaterea treptată și sigură din exploatare a capacităţilor de producţie de energie electrică pe bază de huilă;
  3. închiderea şi punerea în siguranţă a extracţiei de huilă, pentru exploatările miniere ce urmează să fie incluse în programul de închidere;
  4. asigurarea echilibrului în Sistemul Energetic Național, garantarea mixului energetic național și evitarea crizelor sociale și economice în Valea Jiului.

Prezentul ajutor de stat este unul dintre cele mai riguroase acordate de Guvernul României, prevăzând în clar tipurile de activități care sunt eligibile pentru acordarea finanțării și decontarea cheltuielilor, precum și un mecanism de audit tehnic și financiar independent prin care se asigură că executarea banilor publici este realizată în conformitate cu scopul instituit de ordonanța de urgență.

Acordarea ajutorului de stat pentru Complexul Energetic Valea Jiului SA reprezintă îndeplinirea angajamentului Guvernului României de a asigura o tranziție justă a procesului de decarbonizare, respectând totodată Programul de guvernare 2023-2024 – Viziune pentru naţiune, din 15.06.2023, adoptat prin Hotărârea Parlamentului României nr. 22/2013, OUG nr. 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 334/2022, cu modificările şi completările ulterioare, precum și a HG nr. 901/2022 privind aprobarea Strategiei de dezvoltare economică, socială şi de mediu a Văii Jiului, pentru perioada 2022-2030.