Grupul de lucru Lignit din Comitetul de Coordonare pentru activitatea minieră s-a reunit marți, 12 aprilie, la Ministerul Energiei, sub coordonarea doamnei Secretar de Stat Corina Popescu. Membrii grupului au făcut o prezentare generală a exploatărilor de lignit din Bazinul Minier al Olteniei.
Activitatea de extracţie a lignitului în Bazinul Minier al Olteniei se desfăşoară pe teritoriul a trei judeţe, Gorj, Mehedinţi şi Vâlcea, în 17 perimetre miniere, dintre care 16 exploatate prin lucrări miniere la zi şi un perimetru exploatat prin lucrări miniere subterane.
Capacitatea de producţie proiectată este de 35 de milioane tone pe an de lignit energetic din care 98,6% în exploatări la zi şi 1,4% în exploatări subterane, fiind determinată de dotarea tehnică, baza materială şi condiţiile tehnologice.
Consumatorii lignitului exploatat în aceste perimetre sunt termocentralele Rovinari, Turceni, Craiova şi Işalniţa, precum şi centralele termice CET Halânga, CET Govora, CET Arad, CET Oradea, COLTERM Timişoara, UATA Motru şi instituţiile publice şi consumatorii casnici din regiune.
Nivelul producţiei de lignit înregistrat de Complexul Energetic Oltenia (CEO) în anul 2015 a fost de 22.405.180 de tone de cărbune.
Concluzia întâlnirii grupului de lucru este că există resursă de cărbune, însă trebuie eficientizat costul de exploatare.
Prezentarea făcută în cadrul Comitetului de către membrii grupului de lucru a avut un caracter general, cu multe date istorice, fără a aduce conținut substanțial privind situația sectorului minier de lignit.
Astfel, grupul se va reuni din nou săptămâna viitoare, când membrii acestuia vor completa prezentarea cu perspectiva de dezvoltare pe care o propun, identificând modalitatea și instrumentele de îndeplinirea a acesteia.
La grupul de lucru Lignit au participat: Corina Popescu – Secretar de Stat în Ministerul Energiei și coordonator al Comitetului pentru activitatea minieră, Dana Barbu – DGPE Ministerul Energiei, Bogdan Stănescu – DGPAPSE Ministerul Energiei, Sorin Găman – Ministerul Economiei, Dan Gheorghiu – ISPE, Laurențiu Ciobotărică – director interimar CEO, Daniel Antonie – director Divizia Minieră CEO, Viorel Popescu – director ICSITPML SA, Vasile Oprea Scortariu – inginer CEO.