28 iunie 2023

Nuclearelectrica și Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) semnează un Memorandum de Înțelegere (MoU) pentru cooperare în domeniul combustibilului nuclear

S.N. Nuclearelectrica (SNN) și Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) au semnat în data de 28 iunie 2023 un Memorandum de Înțelegere (MoU) pentru cooperare în domeniul combustibilului nuclear, ca parte a strategiei ambelor părți de a dezvolta în continuare procesarea combustibilului si de a asigura reziliența capacităților de productie de combustibil, in vederea operarii pe termen lung a centralelor nucleare actuale, dar și a viitoarelor capacități de productie de energie, dezvoltate prin proiectele de investiții curente.

Începând cu decembrie 2022, Nuclearelectrica deține întregul flux de procesare a concentratului tehnic de uraniu pentru obținerea pulberii sinterizabile de UO2. Sucursala Nuclearelectrica de la Feldioara (Fabrica de Procesare a Concentratului de Uraniu Feldioara) funcționează în prezent la parametri nominali. Nuclearelectrica are în plan proiecte de retehnologizare și modernizare a liniei de producție, cu scopul de a-și extinde activitatea în domeniul gestionării combustibilului nuclear și al serviciilor.

Memorandumul de înțelegere consemnează intenția părților de a colabora pentru studierea, planificarea și dezvoltarea activităților de prelucrare tehnică a concentratelor de uraniu, în scopul calificării potențiale a SNN ca potențial furnizor de pulbere de UO2 sinterizabilă de către KHNP, precum și pentru explorarea posibilităților de colaborare în domeniul fabricării fasciculelor de combustibil nuclear.

Mai multe detalii aici:
https://www.nuclearelectrica.ro/2023/06/28/nuclearelectrica-si-korea-hydro-nuclear-power-khnp-semneaza-un-memorandum-de-intelegere-mou-pentru-cooperare-in-domeniul-combustibilului-nuclear/