16 iulie 2021

Ministrul Energiei Virgil Popescu și președintele Blocului Național Sindical Dumitru Costin au semnat un memorandum important pentru minerii din Valea Jiului

Ministrul Energiei Virgil Popescu și președintele Blocului Național Sindical Dumitru Costin au semnat vineri Memorandumul ”Servicii de profilare pentru forța de muncă ce urmează a fi disponibilizată din cadrul Societății Complexul Energetic Hunedoara.
Așa cum am mai spus nu lăsăm pe nimeni în urmă. Am început un proces de modernizare, pentru a putea lăsa o moștenire ”verde” generației viitoare. Dar, totodată, ne asigurăm că nu neglijăm componenta socială, oamenii sunt importanți. Vreau să transmit un apel către alte confederații sindicale: îi invit să se alăture acestui demers pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie”, a declarat Virgil Popescu ministrul Energiei.
BNS a dialogat în permanență cu ministerul Energiei în această perioadă reușind împreună să identificăm și să promovăm măsurile pasive pentru sprijinirea celor care urmează locurile de muncă. Acesta însă este doar un prim pas dintr-o operațiune complexă care presupune ca pe lângă profilarea fiecărui lucrător, ce urmează să fie disponibilizat, să pregătim și un pachet de informații relevante despre potențialul individual al fiecăruia. Este extrem de important să lucrăm și la setul de măsuri active de care acești lucrători vor trebui să beneficieze în lunile care urmează, cât și la identificarea și promovarea unor noi alternative economice care să asigure locuri de muncă de calitate pentru lucrătorii din Valea Jiului. În 2 săptămâni vom deschide împreună dialog cu cei de la MIPE cărora le vom prezenta propuneri de proiecte și programe ce ar trebui incluse în cadrul Programului Operațional ”Tranziție Justă”, a declarat Dumitru Costin și președintele Blocului Național Sindical.
Datorită acestui memorandum Ministerul Energiei și CEH, în insolvență, vor face demersurile necesare pentru:
          alocarea în cadul structurilor CEH în care se vor produce disponiblizări a unui spațiu adecvat în care experții BNS să își poată desfășura activitatea (un spațiu de lucru adecvat volumului de muncă, dotat cu facilități pentru activități specifice de birou în care experții se pot întâlni cu salariații ce urmează a fi disponibilizați, respectând regulile de distanțare impuse în această perioadă),
          sprijin din partea Biroului Resurse Umane în vederea programării salariaților ce urmează a fi disponibilizați pentru sesiunile de profilare cu experții BNS,
          sprijin din partea Biroului Resurse Umane pentru prelucrarea datelor din dosarele de personal ale celor ce vor fi disponibilizați.
          sală pentru întîlniri de grup cu persoanele ce urmează a fi profilate.
Ulterior, BNS va utiliza bazele de date astfel create și profilele ocupaționale exclusiv în vederea asistării acestor persoane pentru reintegrarea lor pe piața muncii locală sau regională.
Totodată, BNS își asumă să suplimenteze eforturile serviciului public local de ocupare, utilizând astfel experiența și competențele dobândite în cei aproape 30 de ani de activitate.