7 decembrie 2021

Ministrul Energiei Virgil Popescu a participat la punerea în funcțiune a Stației de Uscare Gaze Naturale – Grup 145 Bilciurești

Ministrul Energiei Virgil Popescu și prim – ministrul României Nicolae Ciucă și  au participat marți, 7 decembrie, la punerea în funcțiune a Stației de Uscare Gaze Naturale – Grup 145 Bilciurești.
”A fost finalizată stația de Uscare Gaze – Grup 145 Bilciurești – Împreună cu prim – ministrul României Nicolae Ciucă am participat astăzi la punerea în funcțiune a Stației de Uscare Gaze Naturale – Grup 145 Bilciurești. Finalizarea acestui obiectiv este un pas important pentru consolidarea securității energetice a țării noastre. În programul de guvernare ne-am asumat să creștem capacitatea de înmagazinare în depozitele Romgaz și ne ținem de cuvânt. Mai mult chiar, obiectivul de investiție care a fost inaugurat astăzi asigură o reducere a consumurilor energetice și a emisiilor de gaze arse în atmosferă. Astăzi am asistat la prima investiție care duce la o creștere a capacității de uscare de aproape 3 ori și ceva a gazelor. Asta înseamnă o capacitate de creștere a extracției gazelor. Ne-am propus ca până prin 2025 să avem peste 4 miliarde de metri cubi capacitate totală de stocare și să ajungem la o capacitate totală de extracție de peste 40 miliarde cubi și de injecție de 30 milioane de metri cubi. Sunt convins că așa cum ne-am propus în programul de guvernare capacitatea de înmagazinare va crește. Alături de prim – ministrul Nicolae Ciucă vom susține promovarea investițiilor în domeniul energiei”, a declarat Virgil Popescu ministrul Energiei.
Stația face parte din instalațiile de suprafață ale celui mai mare depozit de înmagazinare a gazelor naturale din România, Depozitul Bilciurești, cu o capacitate de înmagazinare activă de 1310 mil. Stmc – reprezentând 44 % din capacitatea de înmagazinare a României. Aceasta nouă stație de uscare, având o presiune maximă de operare de 45 bar și un debit zilnic de 5 milioane Stmc, înlocuiește trei stații de uscare uzate tehnic și moral, asigurând o reducere a consumurilor energetice și a emisiilor de gaze arse în atmosferă.
Valoarea totală a investiției Stației de Uscare Gaze Naturale – Grup 145 Bilciurești este de 7,6 milioane EUR și a fost realizată în exclusivitate prin efortul financiar al societății ca parte a unui program anual de investiții ambițios în valoare de peste 10 milioane de euro.
Stația de uscare a gazelor naturale aferente grupului 145 Bilciurești face parte dintr-un proiect important de dezvoltare a sistemului de înmagazinare a gazelor naturale, promovat de DEPOGAZ, care are ca obiectiv mărirea capacității de extracție zilnică de la 14 milioane Stmc/zi la 20 milioane Stmc/zi denumit „Creșterea capacității de extracție zilnică în cadrul Depozitului Bilciureşti”.
Proiectul face parte din Coridorul Prioritar North-South Gas Interconnections în Central Eastern and South Eastern Europe („NSI East Gas”) și a fost inclus pe Lista a 5-a a Proiectelor de Interes Comun la nivelul Uniunii Europene, în luna noiembrie 2021, cu denumirea 6.20.7 – Bilciurești underground gas storage.