3 iunie 2022

Ministrul Energiei Virgil Popescu a participat la Baku Energy Week (BEW)

România a fost reprezentată, de o delegație condusă de ministrul Energiei Virgil Popescu, la cel mai reprezentativ eveniment al sectorului energetic din regiunea Caspică: Baku Energy Week (BEW), care s-a desfășurat în perioada 1 – 3 iunie, în capitala Republicii Azerbaidjan.
BEW a reunit cea de-a 27-a expoziție internațională „Caspian Oil&Gas”, cea de-a 10-a expoziție aniversară „Caspian International Power and Renewable Energy”, precum și Baku Energy Forum, succesorul conferinței “Caspian Oil&Gas”.
Expoziția Caspian Oil&Gas s-a bucurat de participarea liderilor industriei energetice la nivel internațional, acoperind domenii privind sectorul producției de petrol, transportul de energie, tehnologiile inovatoare și industria chimica. Principalele companii românești de profil (Romgaz, Transgaz, CONPET, Oil Terminal și altele) au fost prezente în cadrul expoziției cu un stand național, prilej cu care și-au prezentat ofertele și au explorat noi oportunități de cooperare cu parteneri străini.
Baku Energy Forum, desfășurat pe parcursul a două zile (2-3 iunie), a reprezentat o platformă de discuții privind principalele obstacole pe care sectorul energetic le întâmpină.
Ministrul Energiei a avut o intervenție în cadrul Sesiunii ministeriale a cărei temă a vizat tranziția energetică, precum și provocările și oportunitățile în actualul context geopolitic. Virgil Popescu a reiterat importanța Parteneriatului Strategic dintre România și Republica Azerbiadjan, a subliniat potențialul de colaborare dintre cele două țări în proiecte energetice viitoare, inclusiv din perspectiva conturării unui coridor „verde” de transport al energiei între Marea Caspică și Marea Neagra. Totodată a evidentiat rolul diversificării rutelor și surselor de aprovizionare cu energie în actuala ecuație de securitate energetică. Alături de ministrul Energiei, la Forum au participat și alți reprezentanți guvernamentali ai țărilor din regiune care au susținut, la rândul lor, necesitatea unor eforturi comune în depășirea crizei energetice actuale.
În marja BEW, ministrul Virgil Popescu a avut o serie de întrevederi bilaterale cu ministrul azer al energiei, Parviz Shahbazov, cu ministrul economiei si, totodata, președintele Consiliului de supraveghere al companiei SOCAR, Mikayil Jabbarov, precum și cu alți demnitari străini prezenți la eveniment din SUA, Bulgaria, Ungaria, Kazahstan și Turcia.