Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat luni, 23 mai, într-o conferință de presă alături de secretarul adjunct american al Departamentului pentru energie David Turk și Charge d”Affairs al SUA David Muniz amplasamentul primului reactor modular mic (SMR) din România, care va fi amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița.
Amplasamentul a fost identificat în urma unui studiu aprofundat realizat cu fonduri în valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021, în cadrul unui grant oferit de USTDA pentru a identifica și evalua diferite amplasamente pentru implementarea reactoarelor modulare mici în România.
„Astăzi, mai mult ca oricând, se dovedește că energia înseamnă securitate. Ne angajăm să ne respectăm promisiunea de a sprijini România în vederea obținerii independenței energetice, precum și pe cea de a ne atinge obiectivele de decarbonizare. Acesta este un alt pas important după anunțul făcut de președintele României, Klaus Iohannis, și de John Kerry, trimisul prezidențial special pentru climă al administrației Biden, la Conferința COP26, cu privire la intenția celor două țări de a construi în România o centrală cu reactoare modulare de mici dimensiuni. Implementarea reactorului modular de mici dimensiuni de la NuScale pe amplasamentul de la Doicești va avea beneficii dovedite în materie de securitate energetică și de mediu prin generarea de energie sigură, stabilă, accesibilă și curată, fără emisii. În plus, proiectul va aduce beneficii socio-economice directe comunității pe care o deservește și va genera prosperitate continuă pentru industria și economia regională. Le mulțumesc partenerilor noștri americani pentru că au sprijinit și au susținut programele nucleare din România, un parteneriat strategic bilateral început în anii 1980. Sunt mândru că experiența de peste 50 de ani a României în domeniul energiei nucleare este recunoscută și confirmată cu fiecare pas înainte, ceea ce ne permite să devenim una dintre primele țări care implementează tehnologia inovatoare și sigură a reactoarelor modulare mici. De asemenea, doresc să vă asigur că Președintele României, Klaus Iohannis, Prim – ministrul Nicolae Ciucă și Guvernul României susțin acest proiect care va aduce numeroase beneficii țării noastre”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei, România.
Conferința de presă a fost organizată în cadrul workshop-ului Small Modular and Advanced Reactors Workshop Planning IV organizat la București de USTDA în parteneriat cu Departamentul de Comerț al SUA, NuScale și Nuclearelectrica. Au mai participat directorul Agenției Americane pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA) Enoh Ebong, Consilier principal pentru competitivitate comericială în domeniul energiei nucleare Justin Friedman, ministr- consilier pe probleme comerciale pentru Uniunea Europeană și Director comercial și principal pentru Europa în Departamentul Comerțului Mike Lally, CEO Nuclearelectrica Cosmin Ghiță și CEO NuScale John Hopkins.
Tehnologia SMR a NuScale cea mai matură în ceea ce privește aprobările, fiind prima și singura tehnologie SMR din lume care a primit aprobarea din partea Comisiei SUA de Reglementare Nucleară în august 2020, are în același timp și cele mai avansate planuri de implementare, cu contracte deja confirmate pentru dezvoltarea componentelor sale.
„În urma studiului, au fost identificate mai multe potențiale amplasamente adecvate. Amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești a obținut toate calificările în ceea ce privește securitatea, fiind considerat adecvat in aceasta faza conform criteriilor de proiectare și principiilor de securitate ale reactoarelor modulare mici NuScale”, Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.
”Implementarea reactoarelor modulare mici, la trei ani de la primul Memorandum de Înțelegere cu NuScale, în care am analizat tehnologia, siguranța, maturitatea și disponibilitatea acesteia în vederea implementării și a îndeplinirii obiectivelor României în materie de securitate energetică și decarbonizare.
Echipa Nuclearelectrica, având experiență de peste 25 ani de operare în condiții de siguranță nucleară a uneia dintre cele mai sigure și performante centrale nucleare din lume, are expertiza, cunoștințele și competențele profesionale necesare pentru a se implica alături de NuScale în prima implementare a unui reactor modular de mici dimensiuni în Europa. Ne-am angajat să oferim în continuare României energie curată, sigură și la prețuri accesibile, iar dezvoltarea primului reactor modular de mici dimensiuni în România va confirma experiența țării noastre și va oferi un nou viitor industriei energiei nucleare: vom forma un nucleu de excelență pentru industria nucleară din România și un hub pentru regiune în ceea ce privește producția și asamblarea componentelor și pregătirea operatorilor pentru tehnologia reactoarelor modulare din regiune”, Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.
“Anunțul de astăzi este un nou pas înainte în parteneriatul cu Nuclearelectrica pentru a dezvolta tehnologia NuScale a reactoarelor modulare mici în România și pentru a susține atingerea țintelor climatice, beneficiind în același timp de creștere economică.”, a spus John Hopkins, Președinte și CEO NuScale. “Ne bucurăm să lucrăm cu Nuclearelectrica în etapa următoare de analiză a amplasamentului și să demonstrăm beneficiile tehnologiei noastre românilor”.
În urma selectării amplasamentului, România are potențialul de a implementa primele reactoare modulare mici din Europa și de a deveni un catalizator pentru implementarea SMR în regiune, în special în alte țări din cadrul Inițiativei celor Trei Mări care doresc să își consolideze securitatea energetică cu o sursă de energie sigură, stabilă, accesibilă și curată și să își atingă în același timp obiectivele de decarbonizare. Fiind printre primele țări care se alătură demersului de independență energetică cu una dintre cele mai avansate tehnologii de energie nucleară, tehnologia inovatoare a reactoarelor modulare mici a NuScale, România va obține o poziție de lider și multiple beneficii socio-economice: are potențialul de a deveni o bază pentru susținerea producției și asamblarea componentelor SMR și un centru de pregătire și formare a viitorilor operatori și specialiști. În acest sens, România va dezvolta primul simulator pentru camera de comandă a unui SMR NuScale din Europa, care va fi utilizat pentru formarea noii generații de ingineri.
Comunitatea din Doicești are, de asemenea, potențialul unor beneficii multiple, în timp ce NuScale și Nuclearelectrica fac pași spre implementarea în România, în acest deceniu, a primei centrale electrice NuScale cu 6 module, de 462 MWe. Se estimează că centrala electrică NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.
Informații generale privind parteneriatele dintre SUA și România
În martie 2019, Nuclearelectrica și NuScale au semnat un Memorandum de Înțelegere (MOU) pentru a evalua dezvoltarea, licențierea și construcția unui SMR NuScale în România.
La 9 octombrie 2020, România a semnat cu SUA un Acord Interguvernamental (IGA) în domeniul proiectelor de energie nucleară, care a fost ratificat și de Parlamentul României, prin Legea nr.199/2021, având o largă susținere și fiind adoptat cu majoritate de voturi.
De asemenea, în octombrie 2020, US Exim Bank și-a exprimat, prin intermediul unui MoU (Memorandum de Înțelegere), cu Ministerul Energiei, interesul de a finanța proiecte mari de investiții în România, inclusiv cele nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari.
La începutul anului 2021, Nuclearelectrica a primit fonduri USTDA în valoare de 1,2 milioane de dolari pentru a identifica si evalua potențialele amplasamente pentru reactoare modulare mici.
Pe 4 noiembrie 2021, la COP26, NuScale și Nuclearelectrica au semnat un acord de colaborare pentru a avansa implementarea primului reactor modular de mici dimensiuni în Europa.
Aceste etape importante vin ca urmare a unei relații puternice în domeniul nuclear între România și SUA, care a început în 1981, când președintele Reagan a aprobat primul împrumut Exim SUA pentru proiectul Unității 1 de la Cernavoda.
Informații generale despre tehnologia NuScale SMR
În august 2020, NuScale a intrat în istorie drept primul și singurul SMR care a primit aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA – o etapă crucială în construirea și implementarea tehnologiei SMR. Compania menține un ritm susținut al programului său pentru comercializarea tehnologiei sale SMR, inclusiv dezvoltarea lanțului de aprovizionare, dezvoltarea proiectului centralei, planificarea activităților de livrare și punere în funcțiune. NuScale a semnat deja contracte cu Doosan, Samsung și GS Energy Corporation pentru a avansa în dezvoltarea de componente SMR.
Au fost deja semnate memorandumuri de cooperare cu companii din diferite țări, cum ar fi: KGHM și PBE, Polonia; Energy Holding, Bulgaria; OPG, Prodigy Clean Energy, BWXT, Canada; CEZ, Republica Cehă etc. Un proiect NuScale SMR cu șase module este în curs de dezvoltare în Utah, SUA.
Intrarea Băncii Japoniei în Cooperarea Internațională (JBIC) cu o investiție strategică de 110 milioane de dolari în NuScale Power dovedește interesul internațional și confirmă încrederea puternică în tehnologia NuScale SMR.