11 aprilie 2016

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, participă la reuniunea Consiliului Informal Energie

București, 11 aprilie 2016

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, participă în perioada 10-11 aprilie 2016 la reuniunea Consiliului Informal Energie, ce se desfășoară la Amsterdam, în Olanda. Tema reuniunii Consiliului este „Modelul viitoarei piețe a energiei electrice și rolul piețelor regionale”, urmărindu-se organizarea unei dezbateri deschise, la nivelul miniștrilor de resort, cu privire la aspecte cheie, în perspectiva lansării propunerii de reconfigurare a pieței UE de energie electrică.

Din delegaţia română, condusă de ministrul Energiei, Victor Grigorescu, fac parte Diana Codău, Director de Cabinet al ministrului Energiei, și Ioan Pogea, atașat pe probleme de energie în cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană.
Pe parcursul dezbaterilor, partea română urmărește, în principal, subiectele legate de provocările și oportunitățile aferente procesului de tranziție energetică în perspectiva anului 2050, principiile care ar trebui să stea la baza reformei pieței de energie electrică. De asemenea, printre temele susținute de delegația română se numără și măsurile de pregătire a pieței pentru dezvoltarea energiei obținute din surse regenerabile de energie, necesarul de investiții, importanța asigurării securității aprovizionării, cooperarea regională, condițiile de formare a prețurilor, rolul operatorilor sistemului de distribuţie și al consumatorilor.
Întâlnirea de la Amsterdam se desfăşoară în contextul în care Comisia Europeană a anunțat lansarea unor propuneri legislative, până la sfârșitul anului 2016, în vederea adaptării normelor actuale de organizare a pieței de energie electrică la noile provocări cu care se confruntă.