28 aprilie 2016

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a avut la data de 26 aprilie o întrevedere cu Comisarul European pentru Politici Climatice și Energie, Miguel Arias Cañete

COMUNICAT DE PRESA

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a avut la data de 26 aprilie, la sediul ministerului, o întrevedere cu comisarul european pentru Energie și Schimbări Climatice, Miguel Arias Cañete, în contextul vizitei acestuia în România.

Cei doi oficiali au trecut în revistă ultimele evoluții  în sectorul energetic european, precum și problematica de interes în dialogul dintre România și Comisia Europeană, în special implementarea proiectului BRUA, soluționarea cazurilor de netranspunere corectă a legislației europene (infrigement), dar și aspecte legate de securitatea energetică. Ministrul Energiei și Comisarul Cañete au avut un schimb de opinii cu privire la viitoarele inițiative legislative ale executivului comunitar, care pun bazele întăririi cooperării și coordonării la nivelul sectorului energetic european.

În cadrul discuțiilor, au fost abordate stadiul și perspectivele realizării proiectelor majore de infrastructură în domeniul gazelor naturale și al energiei electrice în care este implicată România, cu accent pe proiecte de interconectare, situația actuală și evoluțiile în sectorul energiei regenerabile, perspectivele energiei nucleare, dar și ale sectorului carbonifer.


În ceea ce privește politica energetică a Uniunii Europene, au fost aduse abordate aspecte legate de pachetul privind securitatea energetică prezentat de Comisia Europeană în cursul lunii februarie 2016, activitatea Grupului la nivel înalt dedicat interconectărilor în domeniul gazelor naturale din regiunea sud-est europeană (Central East South Europe Gas Connectivity / CESEC), precum și viitoarele inițiative ale Comisiei Europene, inclusiv în contextul angajamentelor asumate în acordul pentru combaterea schimbărilor climatice încheiat la Paris.

La întâlnire, din partea Comisiei Europene, au mai participat Pierre Schellekens, adjunctul directorului de cabinet al comisarului european și Cristian Buchiu, reprezentantul adjunct al Comisiei Europene în România. Din partea ministerului Energiei, au fost prezenți Cristian Bușu, secretar de stat, Diana Codău, directorul de cabinet al ministrului și Radu Butum, director pentru afaceri europene.

Biroul de Comunicare Publică și Relații Publice