15 martie 2024

Ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja, a primit vizita Ambasadorului Emiratelor Arabe Unite în România, Excelența Sa Sultan Mohamed Majed Al Ali, pentru a discuta despre evoluția proiectelor comune în domeniul energiei dintre țările noastre

Ministrul Energiei,  Sebastian-Ioan Burduja, a primit vizita Ambasadorului Emiratelor Arabe Unite în România, Excelența Sa Sultan Mohamed Majed Al Ali, pentru a discuta despre evoluția proiectelor comune în domeniul energiei dintre țările noastre. Vizita vine la scurt timp după întâlnirea dintre ministrul nostru și omologul său din EAU, Ministrul Energiei și Infrastructurii, E.S. H.E. Suhail Mohamed Al Mazrouei. Relațiile excelente dintre țările noastre se concretizează în mod special în domeniul energiei.

Un proiect important este cel al întreprinderii comune (joint venture) pe care o formează Hidroelectrica și compania emiriană Masdar, pentru realizarea de parcuri eoliene pe mare și parcuri solare flotante în România și în întreaga regiune. Acest parteneriat are potențialul de a contribui semnificativ la tranziția sistemului energetic național către producția pe bază de surse curate.

Un alt pilon strategic al relației bilaterale este Interconectorul de Înaltă Tensiune în Curent Continuu (HVDC) 5000 MW de pe teritoriul României, pe coridorul magistralei de gaz BRUA și a viitoarei magistrale Tuzla-Podișor. Transelectrica lucrează îndeaproape cu un compania emiriană Taqa, precum și cu companiile Fluor, Meridiam și E-Infra, pentru realizarea studiului de fezabilitate al acestui proiect de infrastructură. Odată realizat, interconectorul va facilita evacuarea puterii din sud-estul țării către nord-vest și Europa, va asigura stabilitatea și reziliența noilor surse de energie nucleară și eoliană pe mare și va stimula producția de energie verde, aducând o capacitate suplimentară de evacuare din zona Dobrogea de 5000 MW, care poate fi extinsă în viitor prin instalarea de cabluri suplimentare.