18 februarie 2016

Ministrul Energiei, domnul Victor Grigorescu, s-a întâlnit cu E. S. domnul Marcin Wilczek, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Polonia

București, 18 februarie 2016

COMUNICAT DE PRESA

Ministrul Energiei, domnul Victor Grigorescu, s-a întâlnit miercuri, 17 februarie, cu E. S. domnul Marcin Wilczek, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Polonia în România. Întâlnirea a prilejuit un schimb de informații legate de principalele aspecte ale politicii energetice în cele două țări, vizând asigurarea independenței și securității în domeniu, precum și colaborarea în cadrul Uniunii Europene.
Șeful misiunii dipomatice poloneze în România, E.S. Marcin Wilczek (foto), a făcut precizări cu privire la poziția țării sale față de unele proiecte ce vizează aducerea de gaze naturale în Europa de Vest și a apreciat că există oportunități de cooperare între România și Polonia în domeniul energetic.
La rândul său, ministrul Victor Grigorescu a prezentat procesul de elaborare a Strategiei Energetice a României: 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, precum și aspecte punctuale privind dezvoltarea infrastructurii care să asigure interconectarea sistemului energetic național cu cel european, în special în domeniul gazelor naturale (proiectul BRUA).
„Ne exprimăm disponibilitatea dezvoltării cooperării și dialogului atât la nivelul instituțiilor guvernamentale și de reglementare din domeniul energetic, cât și al companiilor și firmelor de profil. Cooperarea se poate realiza în diverse domenii cum ar fi armonizarea pozițiilor în cadrul negocierilor pentru Uniunea Energetică, dar și punctual la abordarea unor proiecte bilaterale în care tradiția și expertiza uneia dintre părți poate aduce un plus și beneficii ambilor parteneri”, a declarat ministrul Victor Grigorescu. Demnitarul român a făcut referiri concrete la experiența specialiștilor români în domeniul țițeiului și gazelor, precum și a celor polonezi în domeniul cărbunelui.
 
Elemente de background:
În 2014, schimburile comerciale bilaterale au înregistrat un volum de patru miliarde de euro (în creștere cu 10,8% față de 2013), Polonia fiind, din acest punct de vedere, al șaselea partener comercial al României.
Trendul pozitiv s-a menținut și în primele 10 luni ale anului 2015 (date disponibile), creșterea față de perioada similară din anul anterior fiind de 12% (locul al cincilea în topul partenerilor comerciali), exportul înregistrând o creștere de 14,1%.
Polonia este în prezent a noua piață de destinație a mărfurilor românești și a cincea în topul furnizorilor de produse pe piața țării noastre.
La 31 decembrie 2015, conform datelor Oficiului Național Registrul Comerțului, în România erau înregistrate 862 de societăți cu capital polonez (0,43% din totalul societăților străine din România), cu un capital investit de 384 de milioane de euro, reprezentând 0,97% din capitalul străin subscris în țara noastră, ceea ce plasează Republica Polonă pe locul 18 în topul țărilor investitoare în România.