Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis un mesaj ferm de condamnare a violenței împotriva femeilor, cu prilejul zilei internaționale de combatere a acestui fenomen, cu efecte deosebit de grave atât la nivelul societății românești, cât și la nivel global.
În acest context, ministrul Energiei a subliniat astăzi nevoia unei acțiuni hotărâte pe toate palierele societății pentru a preveni și combate acest flagel, arătând că violența împotriva femeilor are și un cost economic, dar și unul social și uman.
“Pandemia de COVID este binecunoscută. Ne-a lovit de aproape doi ani. Potrivit ONU, violența împotriva femeilor este tot o pandemie. Una pentru care însă nu există un vaccin simplu de administrat. Prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor necesită acțiune fermă la nivel guvernamental, acțiune în sectorul public, dar și privat, înseamnă educație acasă și la școală, înseamnă responsbilitate individuală. În această zi avem ocazia să facem fiecare, cât putem, pentru a transmite un mesaj clar: Violența împotriva femeilor este o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului. Totodată, violența împotriva femeilor reprezintă un preț greu, pe care-l plătește întreaga societate. Tot un raport al Organizației Națiunilor Unite, estima, în urmă cu 5 ani, că violența împotriva femeilor ne costă, la nivel global, 1,5 trilioane de dolari. De atunci și până acum această etichetă de preț cu siguranță a devenit și mai grea. Este un cost economic enorm, dar este un cost social și uman și mai ridicat, pentru că înseamnă traume fizice , emoționale și psihologice, precum și vieți și familii destrămânate. Violența împotriva femeilor trebuie condamnată, de la cel mai înalt nivel, iar combaterea acestui tip de violență este un act de igienă socială extrem de necesar. Avem prilejul astăzi să facem un angajament pentru combaterea violenței împotriva femeilor și pentru a demara acțiunile urgente care se impun”, a declarat Virgil Popescu.