Rolul Consiliului Onorific pentru Energie:
Consiliul este un organism independent, onorific și consultativ. Acesta sprijină elaborarea strategiilor, politicilor publice și programelor guvernamentale care pot transforma România într-un pilon al inovației și al securității energetice regionale. Membrii sunt numiți prin ordin al Ministrului Energiei, fiind unii dintre cei mai performanți români din energie, din țară și din diaspora, cu rezultate recunoscute la nivel național și global.
Membrii Consiliului Onorific pentru Energie:
Dr. ing. Alexandru Valeriu Binig – Director, Afaceri de Reglementare si Concurenta, ENEL Romania
Dr. Alexandru Valeriu Binig este inginer în domeniul centrale termoelectrice. A absolvit doctoratul în fiabilitatea sistemelor energetice la Universitatea Politeh nică Bucuresti, efectuând studii și cercetare la Université de Technologie de Compiègne. A fost cadru didactic Facultatea de Energetica Bucuresti și cadru didactic asociat la ASE-FABIZ – Energy Master. Dr. Ing. Binig a ocupat funcția de director general adjunct pentru dezvoltare la RENEL/CONEL, membru al consiliului de administrație RENEL/CONEL, președinte al CA Electrica și al CA Termoelectrica. De asemenea, dr. ing. Binig este fost presedinte CA al Fondului Român pentru Eficiența Energiei și fost membru CA al companiei SEGES. A lucrat drept consultant de corporate finance – manager proiecte de privatizare complexe energetice, distribuitori energie electrica, distributie si transport gaze naturale, atragere investitori in unitatile nucleare Cernavoda 3&4, CHEAP Tarnita-Lapustesti, tranzactii cu proiecte de energii regenerabile, etc. Mai mult, dr. ing. Binig a fost partener coordonator în modelarea cantitativa pentru Strategia Energetica 2016.
Daniel Apostol-Bîrzu, MBA –Director General al Federației Patronale Petrol și Gaze
Expert și consultant în comunicare strategică și relații publice, jurnalist economic cu experiență îndelungată.
A fondat proiectul România Durabilă și este co-fondatorul dezbaterilor “Noua Economie”. Este director general al Federației Patronale Petrol și Gaze, conducând strategia de dezvoltare a Federației și operațiunile de zi cu zi ale acesteia. Între sept. 2020 și aug. 2023 a fost Director de Comunicare și Educație Financiară al Autorității de Supraveghere Financiară. Între 2013 și 2023 a ocupat poziții importante din industria de țiței și gaze: special adviser, Secretar General al ROPEPCA, Director de Relații Externe FPPG. Este vicepreședinte al Asociației de Studii și Prognoze Economice și Sociale – ASPES și coautor al studiului “Rolul industriei de petrol și gaze în relansarea economiei românești”. Este Membru de Onoare al Societății de Cruce Roșie din România, voluntar în programele desfășurate de SNCRR încă din 1995.
Corneliu Bodea- Director executiv al Adrem și Președinte al Centrului Român al Energiei
Antreprenorul Corneliu Bodea este acționar al grupului internațional de companii ABBC și Director Executiv al Adrem, brand cu peste 30 de ani de experiență pe piața locală. Compania include trei companii cu activitate în domeniul energetic – Adrem Invest, Adrem Engineering și Adrem Link – fiecare specializată pe segmentul ei de piață. De aproape 10 ani, dl. Bodea deține și poziția de Președinte al Centrului Român al Energiei, organizație neguvernamentală activă în domeniul energetic, cu activitate atât în România, cât și la Bruxelles. Corneliu Bodea și-a extins formarea tehnică cu studii de management, ulterior cu un MBA în cadrul Open University din Marea Britanie și cel mai recent cu Board Directors’ Programme al Henley Business School.
Dr. Mihnea Cătuți- Director Cercetare-Dezvoltare, EPG și Asociat Senior, E3G
Dr. Mihnea Cătuți este director de cercetare-dezvoltare al centrului de idei românesc Energy Policy Group (EPG), unde coordonează strategia și activitățile de cercetare. Este de asemenea și asociat senior la E3G, unde contribuie la munca echipei pentru decarbonizare industrială. În trecut a fost cercetător asociat la Centre for European Policy Studies (CEPS), Bruxelles, unde s-a concentrat pe proiecte despre viitorul hidrogenului în UE, precum și lector asociat la University of York. A studiat la University of Bristol, Central European University și University of York, având un doctorat în politici energetice și climatice ale UE.
Dr. Ing. Minodor Teodor Chirica- Președinte al Consiliului de Administrație Societatea Nucleară Nuclearelectrica
Are o vastă experiență de peste 50 de ani în industria nucleară românească, fiind implicat activ în implementarea si dezvoltarea proiectului CANDU în România încă de la începutul anilor ’70. A lucrat pentru companii românești de proiectare (ISPE, IRNE si CITON), apoi a facut parte din echipa CANDU Owners Group, Toronto (1992-1993). Din 1993 si pana in anul 2009 a lucrat pentru RENEL si Nuclearelectrica, unde a revenit in anul 2017. Dr. Chirica a detinut diferite pozitii de conducere la Nuclearelectrica, pe care a condus-o ca director general in perioada 2005 – 2009, in prezent fiind presedinte al Consiliului de Administratie. A mai detinut pozitiile de director general la AMEC Nuclear Romania (2009-2013) si director general la EnergoNuclear (2013 – 2017). Are titlul de doctor în științe nucleare la UPB București, în domeniul gestionării deșeurilor radioactive, aprofundand tema dezafectarii centralelor nucleare. Este co-fondator al Forumului Atomic Român (ROMATOM), iar din anul 2019 este Președinte Onorific. Din anul 2006 este membru al Consiliului #NuclearEurope, asociatia industriei nucleare europene, al carei Președinte a fost in perioada 1998-2000.
Dr.ing. Dumitru Chisăliță- Fondator și Președinte al Asociației Energia Inteligentă
Dr.ing. Dumitru Chisăliță este Fondator și Președinte al Asociației Energia Inteligentă. A absolvit Universitatea Sibiu și a obținut diplome de masterat în “Valorificarea Gazelor Naturale”, „Managementul și marketingul petrolului” la Universitatea Ploiești și „Modernizarea energetică a clădirilor” la Universitatea Brașov. Deține atestatul de Expert tehnic și consultant în petrol si gaze – Asociația Experților Europeni Agreați Paris și atestatul de Expert tehnic judiciar petrol și gaze al Ministerului Justiției. Are o experiență de peste 10 ani în poziții de conducere în companii din sectorul gazelor naturale, a fost consilier pentru doi miniștri ai energiei, având o activitate profesională și academică de peste 28 de ani.
Ing. Andrei Covatariu- Co-Presedinte al Grupului de Experti in Eficienta Energetica si al Echipei Speciale pentru Digitalizare in Energie la Comisia Economica pentru Europa, Organizatia Natiunilor Unite
Andrei Covatariu este un expert internațional în politici energetice și schimbări climatice, ce se concentreaza pe procesul de tranziție energetică și provocările sale geopolitice, economice și sociale. El deține o diplomă de licență și un masterat în inginerie nucleară și un master în administrarea afacerilor. Andrei a absolvit și un masterat în politici publice la Blavatnik School of Government, Universitatea din Oxford, cu un proiect de vară la Harvard Kennedy School. Dl. Covatariu este Co-președinte al Grupului de Lucru pentru „Digitalizarea în energie” la Comisia Economică pentru Europa a Națiunilor Unite. De asemenea, lucrează cu alte organizații internaționale (IEA) și centre de idei (Centre on Regulation in Europe, Energy Policy Group, Middle East Institute).
Claudiu Crețu- Director General ELCEN
Dl. Claudiu Crețu, în prezent Director General al ELCEN, este manager cu o experiență profesională de aprox. 10 ani în sectorul încălzire centralizată, eforturile sale fiind permanent concentrate pe susținerea proactivă și dezvoltarea acestui sistem care reprezintă, actualmente, cea mai eficientă și cea mai puțin poluantă soluție pentru încălzire și răcire pentru zonele urbane cu densitate mare a cererii de încălzire. Puternic conectat la sectorul energetic și la mediul de afaceri, în contact permanent cu zona decizională centrală și locală , în strânsă cooperare cu asociațiile profesionale din domeniul energiei și cu mediul academic și, mai ales, activitatea exercitată și expertiza acumulată în top managementul companiilor care alcătuiesc sistemul de încălzire centralizată din București, facilitează implicarea activă a dlui. Claudiu Crețu în promovarea încălzirii centralizate și identificarea și implementarea celor mai bune soluții pentru îmbunătățirea acestui sistem important pentru București și pentru Sistemul Energetic Național.
Daniela Dărăban- Directorul executiv al Federației ACUE
Daniela Dărăban este Directorul executiv al Federației ACUE din martie 2021 și a lucrat anterior la GSK Pharma România ocupând funcția de Corporate Affairs & Communication Head și membru în Board. Înainte de a se alătura GSK în 2019, Daniela Dărăban a fost, pentru opt ani (2011-2019), Director de Relații Publice și Guvernamentale pentru ExxonMobil Exploration and Production Romania pentru proiectele de explorare deepwater din Marea Neagra, perimetrele Neptun Deep si Midia Deep. A lucrat și în sectorul public, ocupând poziția de consilier pentru președintele ANRE (2010), Ministrul Finanțelor (2009); Ministrul Economiei și Energiei (2006-2008). Daniela Dărăban a absolvit Facultatea de Studii Politice și Administrative, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj- Napoca.
Mirela Dima- Director Reglementare și Afaceri Corporatiste în cadrul CEZ România
Mirela Dima ocupă poziția de Director Reglementare și Afaceri Corporatiste în cadrul CEZ România. Energetician de profesie, absolventă a Universității Politehnice din București, deține un MBA în Managementul Afacerilor, obținut la Open University Business School, Londra.
Cu o experiență de peste 20 de ani, Mirela e evoluat în cadrul echipei CEZ:
- Executive Director – Member of the Board, CEZ Vanzare
- Regulatory and Corporate Affairs Director, CEZ Romania
- Chief Regulatory Officer, CEZ Romania, January 2023 – present
Mirela Dima este membru în mai multe asociații, precum: EURELECTRIC – membru in Investments and Markets Commitee, ACUE – membru al Board-ului, AmCham- membru in comitetul pentru energie, CNR-CME – membru in consiliul director, CIGRE Romania si CIGRE Paris – observator in Comitetul de studii Electricity markets and regulations.
Ing. Cătălin Dragostin- Director General SC Energy-Serv SRL, Vicepresedinte ESCOROM
Absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti , anul 1974– Facultatea de Energetica, Sectia Centrale Electrice Nucleare, specialitatea CANDU, Fac. Finante-Contabilitate la F.F., Cursuri Macroeconomie, Conducerea Intrepinderilor privatizate- BERD (Viena, 1994), precum si alte specializari
Si-a inceput cariera in sectorul energie din România, ca inginer de exploatare la CET-Bucuresti-Sud, activind ulterior in sectorul energetic de stat, pina in anul 1996.
A detinut functii de conducere in fostul RENEL, fiind unul din managerii proiectului de modernizare si reabilitare a RENEL, finantat de Banca Mondiala, BERD si JEXIM si a participat activ la adoptarea de catre RENEl a modelului de planificare WASP (Wien Automatic System Plan) pentru intocmirea primei strategii de dezvoltare a sectorului energie din Romania cu cost minim (Long Term Least Cost System Planning), care a stat la baza acestei finantari.
Dupa 1996 a intrat in sectorul privat, constituind prima firma de tip ESCO din Romania (1996), avind activitati in domeniul eficientei energetice si regenerabilelor. Este membru fondator al ESCOROM-Asociatia firmelor ESCO din România si, de asemenea, este membru al TWG (Technical Working Group al CLIMATE BONDS INITIATIVE). Ca realizari notabile, firma a introdus pentru prima in România in 2012 data tehnologia ORC de cogenerare pe biomasa si a efectuat pentru prima data in Romania tranzactii cu emisii de CO2, intr-un proiect tip JI Romania-Danemarca intre 2005-2012. Firma a avut de asemenea realizate proiecte de eficienta energetica in Balcani, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita si Egipt, in special la companii de electricitate si rafinarii.
Firma este membra a Cogen Europe din anul 2012, precum si a altor asociatii EU de profil ex. RHC Platform si este activă si in prezent.
Dr. Radu Dudău- Președinte și cofondator al centrului de idei Energy Policy Group (EPG)
Dl. Radu Dudău este președinte și cofondator al centrului de idei Energy Policy Group (EPG), specializat în politici energetice și climatice. Între 2007 și 2023 a fost conferențiar universitar la Universitatea București, iar între 2006 și 2010 a fost director adjunct la Institutul Diplomatic Român al Ministerului Afacerilor Externe. Radu a absolvit facultățile de Fizică (1993) și de Filosofie (1996) ale Universității „Al. I. Cuza” din Iași. A obținut titlu de doctor în Filosofie al Universității din Konstanz, Germania (2002) și titlul de doctor în Științe Politice – Relații Internaționale al SNSPA (2013). A fost bursier Fulbright la Kennedy School of Government, Universitatea Harvard (2011), Fellow New Europe College la Institutul Danez de Relații Internaționale (DIIS, Copenhaga, 2006) și bursier OSI/FCO-Chevening la Universitatea Oxford, Colegiul Balliol (1999-2000). Ariile sale de activitate sunt politicile energetice, piețele de energie și strategia energetică.
Liviu Floroaie
Liviu Floroaie este un profesionist și antreprenor de success cu peste 20 ani de experientă din care peste 15 ani petrecuți în domeniul energiei din surse regenerabile. De-a lungul timpului, acesta ocupat poziții de management și executive în companii globale, dar și startup-uri precum SunEdison, AES Solar, Silver Ridge Power, TerraForm, Securrency, Platinia Capital și Franca Group. Pe parcursul carierei sale, Dl. Floroaie a participat la dezvoltarea, finanțarea si construcția a peste 1GW de proiecte fotovoltaice la nivel global, monitorizarea și administrarea unei flote de 4.5GW de centrale solare și eoliene, listarea pe bursă de la New York (NYSE) a doua companii de energie regenerabilă și a realizat tranzacții M&A (fuziuni și achiziții) de peste 1 miliard de dolari. Liviu deține un MBA în Finanțe la Carey Business School, Johns Hopkins University (SUA) și un master în Comerț Exterior la FSEGA, UBB din Cluj-Napoca.
Dr. Andrei-David Korberg
Dr. Andrei-David Korberg deține o diplomă de doctorat obținută la Universitatea Aalborg din Danemarca, pe tema: “De la producția la consumul combustibililor regenerabili: O perspectiva pentru sistemului energetic”, ce analizează lanțul valoric al acestora (incusiv al hidrogenului) în întregul sistem energetic. În general, experientă sa constă în modelarea și analiza sistemelor bazate pe regenerabile, politici și strategii energetice pentru sisteme în trazitie cât și 100% regenerabile. În prezent, Andrei lucrează cu conceptul de planificare strategică la Agenția Daneză de Energie, ca manager de proiecte pe energie regenerabilă în țări în curs de devoltare.
Conf. univ. dr. ing. Cătălin Lungu- Conferențiar universitar la Universitatea Tehnică de Construcții București
Cătălin Lungu este conferențiar la UTCB și a fost timp de 7 ani profesor invitat la Universitatea ENSE3 din Grenoble/Franța. Este specializat în simularea dinamică a sistemelor de instalații, eficiență energetică și în proiectarea NZEB. Este prim-vicepreședinte al AIIR din 2020, președinte al OAER din 2018 și președinte al REHVA din 2022. Dr. Lungu a fost președintele comitetului de organizare al Congresului Mondial HVAC CLIMA 2019. Este/a fost manager de proiect pentru 5 proiecte de cercetare și membru în alte 4, inclusiv proiectul de revizuire a metodologiei de calcul al performanței energetice a clădirilor Mc001, conform noului set de standarde EPB. Este membru în 5 comitete de standardizare ASRO și 1 ISO. În calitate de autor principal sau coautor, Dr. Lungu a publicat 6 cărți și peste 50 de articole științifice sau tehnice.
Dr. ing. Ion Lungu
Director executiv al Asociației Furnizorilor de Energie din România
Dr. ing. Ion Lungu este Director executiv al Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER) începând cu 2021. A fost președinte al AFEER în perioada 2006-2021. A absolvit Facultatea de Energetică, Institutul Politehnic București în anul 1975, și a devenit dr. ing. în specialitatea tehnica tensiunilor înalte în anul 1988. A fost director general al CEZ Trade România în perioada 2007-2021, președinte al ANRE 2004-2007 și director general al Electrica S.A. în perioada 1993-2000. Din punct de vedere academic, a activat ca profesor la Univ. Valahia din Târgoviște, conferențiar la UNSTPB (fost IPB) și profesor la ASE. De asemenea, a fost membru in prezidiul Energy Regional Regulators Association – ERRA, membru al CIGRE, al Comitetului de Studii C5 și convenor al Grupului de Lucru C5-09, membru al Eurelectric și al grupului de lucru Wholesale Market Design. Coautor al 5 cărți tehnice și autor sau coautor al 130 lucrari stiintifice în domeniile: tehnica tensiunilor înalte, utilizarea energiei electrice, reglementări în domeniul energiei și tradingul energiei. A fost decorat cu Ordinul National “ Pentru Merit “ in grad de Cavaler în 2002.
Dr. Ing. Florin V. Mârza- Director Mentenanță ELCEN
Dr. Ing. Florin V. Mârza a devenit doctor în energetică la Universitatea Politehnică Timișoara. Acesta are o experiență de lucru de 40 de ani în sistemul energetic național, inclusiv în domeniile furnizării, distribuției, transportului, producției de energie electrică și termincă. A ocupat funcții de conducere în companii precum Electrica SA, Enel SA, Transelectrica SA,Gaz de F rance – Suez Confort SA , Termoelectrica SA , Complexul Energetic Hunedoara SA , Elcen SA. De asemenea, a fost președinte al Agenției Române pentru Conservarea Energiei, consilier al ministrului economiei, comerțului și mediului de afaceri, precum și consilier al ministrului cercetării, inovării și digitalizării
Mihai Moia- Director Executiv al Asociatiei pentru Promovarea Eficientei Energetice în Cladiri
Mihai Moia este Director Executiv al Asociatiei pentru Promovarea Eficientei Energetice în Cladiri – ROENEF în Romania şi APIVMR. Anterior, dl. Moia a fost Secretar de Stat şi Preşedinte al Administraţiei Fondului pentru Mediu şi a detinut mai multe pozitii de Consilier în cadrul Guvernului. Între 2011-2016, dl. Moia a deţinut o poziţie de management în cadrul Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare in România, coordonând proiecte de eficienţă energetică la nivel national. Dl. Moia şi-a dezvoltat cariera profesională, ocupând poziţii în Deloitte, Institutul European din România şi Institutul de Economie Mondială.
Dr. Corina Murafa, Co-fondator Observatorul Român al Sărăciei Energetice, Lector Academia de Studii Economice București
Corina Murafa are peste 10 ani de experiență în politici publice în domeniul climei, energiei și sustenabilității, lucrând pentru Banca Mondială, Comisia Europeană, Frankfurt School of Management, OMV Petrom, Deloitte, guverne naționale și think tank-uri. Este totodată membră în Plenul Consiliului Economic și Social al României, reprezentând în plen organizațiile non-guvernamentale de profil, și Expert Afiliat al Centrului pentru Studiul Democrației, unde își concentrează eforturile pe teme ce țin de sărăcie energetică și tranziție energetică justă. Este de asemenea lector în cadrul Facultății de Administrare a Afacerilor în Limbi Străine din cadrul Academiei de Studii Economice din București, unde predă pe teme de antreprenoriat social și sustenabilitatea sectorului energetic. Deține un doctorat în instrumente financiare pentru investiții sustenabile în sectorul energetic obținut la ASE București și un Master în Politici Publice de la Hertie School of Governance, Berlin. A inaugurat și condus programul global Planetă și Climă al Ashoka, după ce, timp de patru ani, a fost co-fondatoarea și directoarea executivă în România a Ashoka – cea mai mare rețea globală dedicată antreprenorilor sociali. Corina scrie și susține frecvent prezentări publice și intervenții în presă pe teme de energie și sustenabilitate.
Dr. ing. Teofil Mureșan- Fondator & CEO E-INFRA
Teofil Mureșan, antreprenor de succes cu experiență vastă în domeniul energetic, este absolvent al Facu ltății de Inginerie Electrică a Universității Tehnice din Cluj-Napoca, unde a obținut și titlul de Doctor în Inginerie Electrică și a dedicat 8 ani la catedră în rolul de profesor. A absolvit Sloan MSC în Leadership și Strategie la London Business School și este absolvent al programului OPM de la Harvard Business School. A participat activ la diverse proiecte, printre care obținerea unui brevet comun UTCN – Electrogrup. În 1997, a fondat Electrogrup, o companie de construcții de infrastructură care s-a dezvoltat într-unul dintre cei mai importanți constructori din România în domeniile energiei, telecomunicațiilor și ingineriei civile. În 2017 a consolidat Grupul E-INFRA din care fac parte companiile Electrogrup, Nova Power & Gas, Direct One, Netcity și Wesee.
Dr. Aura Săbăduș- Jurnalist senior, ICIS, RELX, Marea Britanie
Aura Săbăduș este jurnalist senior specializat în piețe de energie la agenția internațională de profil ICIS din Marea Britanie, și doctor in relații internaționale, absolvent al King’s College London. Ca cercetător asociat al Center for European Policy Analysis (CEPA) de la Washington și Royal United Services Institute (RUSI) de la Londra, Aura publică articole și lucrări pe diverse teme precum intersecția dintre stat și piețele de energie, securitatea energetică a țărilor din zona Marii Negre, guvernanța corporatistă in companiile energetice de stat și tranziția energetică. Aura este citată frecvent in presa internațională și predă ocazional cursuri despre liberalizarea piețelor de energie la universități din Marea Britanie și SUA.
Ing. Dan Cătălin STANCU, EMBA
Dan-Cătălin Stancu are peste 30 de ani de experiență în industria de utilități cu roluri de nivel C și în directoratul companiilor din grupurile EON sau CEZ Romania în ultimii 15 ani. A fost de asemenea Director General Executiv al Electrica. A fost responsabil de definirea și implementarea unor proiecte majore de strategie, redefinirea modelelor operaționale, strategii digitale, de excelență operațională, de dezvoltare de produse și servicii inovatoare, strategii de dezvoltare centrate pe client, de performanță integrată, productie regenerabilă sau ERP. A condus procese de fuziuni și achiziții inclusive în privatizarea companiilor de distribuție și furnizare de energie din Romania. Are experienta relevantă în Green Deal și în zona de reglementare EU și națională în industriile de energie și gaze.
Este senior expert în energie la Horvath Romania și lucrează în proiecte pentru companiile energetice dar și ca senior expert în Strategia de Hidrogen a Romaniei.
Este absolvent al Facultății de Energetică a IPB și a obținut un EMBA la Sheffield University.
Dr. Cristian Șteț- Expert pentru piața energetică din România la Baringa Partner
Dr. Cristian Șteț are o experiență bogată în sectorul energetic dobândită în mediul academic, în sectorul financiar și în consultanță. În prezent, lucrează în cadrul Baringa Partners ca expert pentru piața energetică din România. Înainte de a se alătura companiei Baringa, a lucrat ca analist pentru tranziția energetică la Rabobank. În acest rol, Cristian a analizat diverse piețe europene de electricitate și a acționat ca și consultant intern și cercetător. De asemenea, Cristian și-a finalizat doctoratul în finanțe în domeniul piețelor de electricitate la Universitatea Erasmus din Rotterdam, unde predă și în prezent.
Dragoș Tâlvescu- Director relații corporative, Cambi Oslo
Economist cu specializări în domeniile energiei și al dezvoltării durabile, cu o experiență de 15 ani în domeniu. A participat la elaborarea Strategiei Energetice a României pentru perioada 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, unde, printre altele, a coordonat modelarea cantitativă. În prezent, în rolul din cadrul companiei Cambi, urmărește îndeaproape piețele internaționale de energie și carbon și contribuie la elaborarea politicilor publice pentru tranziția către energie curată, în special cu privire la biogaz, gaz natural, energie electrică și hidrogen, dar și captarea și stocarea carbonului, cu precădere în Uniunea Europeană.
Alexandru Teleru
Alexandru Teleru are o experienta de peste 35 de ani in domeniul energetic, ca inginer specialist Masini termice.
In activitatea sa a dezvoltat si implementat proiecte energetice moderne cu unitati de cogenerare noi pe baza de combustibili convenționali si pe resurse regenerabile (însumând peste 250 MWe), dar si proiecte investiționale de modernizare si eficientizare sisteme energetice existente.
Din pozitiile de top management pe care le-a avut, a dezvoltat si implementat cu succes, impreuna cu administratiile publice locale, strategii energetice si planuri de actiuni pentru eficientizarea sistemelor de termoficare din Ploiesti, Iasi și Otopeni.
Dr. ing. Silvia Vlăsceanu- Director executiv al Asociației Producătorilor de Energie Electrică HENRO
Cu o experiență de peste 35 ani în domeniul energetic, Silvia Vlăsceanu este absolventă a Facultății de Energetică a Universității Politehnice București și a Facultății de Comerț a Academiei de Studii Economice. A obținut, în 2012, titlul de doctor în energetică conferit de către Universitatea Politehnică din București. Parcursul profesional include: inginer stagiar la o companie din sectorul energetic, expert la Direcția de investiții a Camerei Deputaților, inspector de concurență la Consiliul Concurenței, consilier parlamentar-șef serviciu la Comisia pentru industrii și servicii a Camerei Deputaților, director general executiv al Federației Companiilor de Utilități din Energie – ACUE și, în prezent, director executiv al Asociației Producătorilor de Energie Electrică – HENRO, înființată în 2021. A ocupat funcția de vicepreședinte al Consiliului Economic și Social al României și al Confederației Patronale CONCORDIA și este membru, de peste 15 ani, a Consiliului Consultativ al ANRE. Este membră a Consiliului Director al CNR-CME și fondatoare a Asociației SPER – Societatea Profesionistelor din Energie din Romania. Desfășoară activitate didactică în cadrul Universității Politehnice București și la Universitatea de Petrol și Gaze Ploiești și a colaborat cu diverse autorități, organizații, institute de cercetare (ICPE, Academia Română, UNDP, CNR – CME etc.).