29 septembrie 2023

Ministerul Energiei -România va fi traversată până în anul 2030, de la est la vest, de un cablu de curent continuu de înaltă tensiune (HVDC)

Sebastian Burduja, ministrul Energiei a anunțat vineri, la Berlin, în cadrul unei întâlniri cu mediul de afaceri, organizată de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, că România va fi traversată până în anul 2030, de la est la vest, de un cablu de curent continuu de înaltă tensiune (HVDC).

În cadrul participării la sesiunea despre energia verde, din cadrul ”Conferinței cu Mediul de Afaceri Româno-German”, de la Berlin, cu participarea vice-cancelarului și a ministrului de stat, ministrul Energiei a anunțat obiectivul României de a folosi până în anul 2030 o nouă tehnologie de curent continuu, care să traverseze țara de la est la vest:

”Proiectele energetice sunt menite să fie realizate pe termen lung. Nu poți construi parcuri solare sau eoliene de la o zi la alta. Nu poți construi o centrală nucleară de pe un an pe altul. În România noi gândim pe termen lung. Vreau să vă asigur și să vă invit să veniți să verificați trei exemple:

  1. Vom scoate la licitație contracte pentru diferență pentru 1,5GW solar și eolian onshore până la finalul anului. Asta va stabiliza în esență prețul pentru următorii 15 ani. Vreau să fie o licitație competitivă, rog investitorii germani să se prezinte.
  2. Al doilea exemplu, eolian offshore. Germania este un lider. Acum finalizăm legislația și în România. Cred că săptămâna viitoare vom supune aprobării Guvernului, iar ulterior proiectul va merge în Parlament. Până la sfârșitul acestui an ar trebui să avem o lege pentru energia eoliană offshore și potențialul acesteia din Marea Neagră.
  3. Și nu în ultimul rând, urmărim îndeaproape modelul german, pentru că implementați o tehnologie ce presupune un cablu de curent continuu de înaltă tensiune, care traversează țara de la nord la sud.

Ei bine, dorim să facem același lucru de la estul până la vestul României, deoarece producem o mare parte din energia noastră în zona de est, și vom avea reactoare nucleare suplimentare, plus centrale eoliene offshore, în orizontul anului 2030. O mare parte din consumul nostru este în vest. Curentul continuu este o tehnologie mult mai bună, cu costuri de transport mult mai mici. De asemenea, ajută la echilibrarea sistemului energetic național”.

Consolidarea parteneriatelor – Transformați provocările în oportunități

La întâlnirea organizată de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană au participat reprezentanți ai sectorului energietic atât din România și Germania, cât și din Republica Moldova.

Energia durabilă și accesibilă, economia circulară și aprovizionarea cu alimente au fost principalele subiecte dezbătute în cadrul evenimentului.

Aceste sectoare oferă noi oportunități extinse și deschid noi domenii de cooperare. Având rezerve semnificative de gaz, dar și capacitatea de a furnizarea energie regenerabilă, România poate atrage investitori în sectorul energetic și poate juca un rol important în consolidarea competitivității industriei europene.

Mai mult, România este deja un important jucător regional în domeniul producției de energie.