20 iunie 2024

Ministerul Energiei, prin intermediul Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) a demarat proiectul hidrocentralei Tarnița – Lăpuștești

Ministerul Energiei a demarat proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești, prin intermediul Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE). În cadrul procedurii de licitație publică, două companii au depus oferte pentru realizarea „Studiului de Fezabilitate și Documentația tehnico-economică aferente obiectivului de investiții Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești”.

„După ani de zile în care încrederea multora în acest proiect se pierduse, depunerea ofertelor pentru studiul de fezabilitate reprezintă momentul cheie prin care domeniului energetic românesc trece la o altă etapă, cea a proiectelor mari. Proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița – Lăpuștești reprezintă o etapă esențială în consolidarea infrastructurii energetice a României. Această investiție strategică nu doar că va spori securitatea energetică a țării, dar va contribui semnificativ la dezvoltarea durabilă și la creșterea competitivității pe piața europeană de energie, în contextul creșterii accelerate a capacităților de producție intermitentă de energie verde (solar și eolian). Suntem hotărâți să continuăm să sprijinim astfel de proiecte care aduc beneficii pe termen lung pentru toți cetățenii prin energie sigură, la un preț corect și cât mai verde”, a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.

Proiectul hidrocentralei Tarnița – Lăpuștești reprezintă un pas important pentru dezvoltarea energetică a României. Aceasta va aduce numeroase avantaje, inclusiv îmbunătățirea regimului de funcționare a centralei nucleare de la Cernavodă, în special în contextul construirii Unităților 3 și 4, precum și a centralelor termoelectrice pe combustibili fosili. Hidrocentrala va facilita transferul de energie electrică de la gol, la vârf de sarcină, va contribui la reglajul frecvență – putere, va asigura rezerva terțiară rapidă și rezerva de avarie de scurtă durată. De asemenea, va crea condiții optime pentru funcționarea centralelor electrice intermitente regenerabile, va furniza putere reactivă și va funcționa în regim compensator, respectând standardele de calitate a energiei electrice. Acest proiect va îmbunătăți participarea Sistemului Energetic Național (SEN) la piața unică europeană de energie electrică, mărind gradul de siguranță și posibilitatea exploatării SEN în condiții tehnice și economice superioare.

„Echipa SAPE va evalua cu atenție aceste oferte pentru a asigura respectarea cerințelor legale și pentru a avansa cu succes acest proiect de importanță vitală pentru securitatea energetică a României. Depunerea ofertelor pentru realizarea studiului de fezabilitate reprezintă primul pas, dar, o dată cu acesta, putem spune că, oficial, a demarat realizarea hidrocentralei Tarnița”, a declarat Bogdan Nicolae Stănescu, Președintele Directoratului Societății de Administrare a Participațiilor în Energie.