2 decembrie 2024

Ministerul Energiei lansează, în consultare, programul „Urban Up,” destinat asociațiilor de proprietari din toată țara

Ministerul Energiei lansează astăzi, 29 noiembrie 2024, în consultare, programul „Urban Up,” prin care asociațiile de proprietari din toată țara vor putea accesa 150 milioane de lei pentru implementarea de soluții tip comunitate energetică.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: ”Am mai spus in ultimele luni despre comunitățile energetice și proiectul de lege pe care să îl promovez în Parlament pe acest subiect. Astăzi, am făcut ceva foarte concret pentru a vă oferi un exemplu foarte clar despre ceea ce sunt aceste comunități energetice și cum existența lor poate schimba viața fiecăruia dintre noi, dar mai ales a celor din marile orașe.”

Tot astăzi, Ministerul Energiei, în parteneriat cu PPC Energie, a lansat un proiect pilot de tip comunitate energetică, în cartierul Drumul Taberei, în sectorul 6. La nivelul unui bloc de locuințe, proiectul testează o instalație de 10 kWp cu panouri fotovoltaice și baterii de 5 kWh, capabilă să producă 12 MWh/an pentru consumul comun – lifturi, iluminat scări etc. – reducând facturile locatarilor și emisiile de CO2 cu peste 3600 kg/an.

”Proiectele pilot sunt o bună modalitate prin care putem convinge societatea de utilitatea unei idei sau alteia. Comunitățile energetice sunt un concept care funcționează și funcționează bine în alte state. Este o soluție simplă pentru reducerea facturilor, o soluție pe care ar fi păcat să nu o folosim extins în România.  Gândiți-vă, vă rog, la ce însemna o Românie care își asigură necesarul de consum doar din producție internă, în care comunitățile, la nivel micro, ajung să aibă autonomie energetică, în care marile proiecte în domeniu ne asigură independența și securitatea energetică pentru generații. România pe care ne-o dorim cu toții se face cu proiecte și viziune, nu cu vorbe mesianice. Înainte, împreună!” a mai declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Blocurile din București și alte orașe mari ale țării reprezintă o resursă neexploatată în ceea ce privește producția de energie. Acoperișurile acestor clădiri pot fi transformate în platforme de producție energetică prin instalarea panourilor fotovoltaice. Folosind energia solară, prin crearea comunităților de energie, locatarii pot acoperi o parte semnificativă a consumului lor de energie electrică pentru locuințe, spații comune (lifturi, iluminat pe scări) sau chiar pentru infrastructura publică din cartier.

“Scopul unei astfel de soluții integrate de panouri fotovoltaice și baterii de stocare este reducerea costurilor cu utilitățile prin folosirea energiei electrice produse local pentru alimentarea consumului spațiilor comune, reducerea emisiilor de CO2 și implicit creșterea calității vieții. În cadrul proiectului pilot  derulat în colaborare cu Ministerul Energiei vom observa profilul de consum al energiei electrice la nivelul micro-comunității, atât energia consumată în timpul zilei cât și cea furnizată din baterii ulterior, urmând să vedem evoluțiile atât la nivelul zilnic cât și la nivel sezonier. Vom pune informațiile la dispoziția Ministerului pentru ca viitoarele inițiative în domeniu să poată beneficia de experiența câștigată în cadrul proiectului pilot, iar clienții să aibă o soluție de eficiență energetică calibrată conform nevoilor lor”, a declarat Ionuț Dună, director general al companiilor PPC Energie și PPC Energie Muntenia.

Proiectul de ordonanță poate fi consultat accesând: https://energie.gov.ro/category/transparenta-institutionala/transparenta-decizionala/

Serviciul Comunicare