Ministrul Energiei, Sebastian Ioan Burduja, a semnat astăzi, 29 august 2024, 21 de contracte de finanțare în cadrul apelului din Fondul pentru Modernizare: Programul – cheie 1: Surse regenerabile de energie și stocarea energiei.
Proiectele semnate vizează sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru comunitățile locale, beneficiarii fiind instituții publice. Valoarea totală a proiectelor finanțate se ridică la 80.754.091,32 lei (16.230.673,18 euro), din care 74.530.403,15 lei (14.979.781,15 euro) reprezintă finanțarea acordată prin Fondul pentru Modernizare. Capacitatea totală instalată prin aceste proiecte va fi de 11,67 MW.
„Semnarea acestor contracte sprijină tranziția energetică a României și ne apropie cu încă un pas de obiectivul nostru de a asigura energie curată și accesibilă pentru toate comunitățile. Prin acest program, am finanțat până acum 165 de contracte cu primării, universități și instituții publice, cu o valoare totală de peste 510 de milioane de lei, din care 444,3 milioane de lei reprezintă fonduri europene nerambursabile. Prin aceste contracte, comunitățile locale și entitățile publice pot dezvolta parcuri fotovoltaice sau eoliene sau microhidrocentrale pentru autoconsum. În cele mai multe cazuri, investițiile acestea acoperă până la 70% din consumul propriu, de la iluminat public și până la utilitățile școlilor. Beneficiarii finali sunt, întotdeauna, cetățenii. Ei vor simți direct efectele pozitive ale acestor investiții, de la facturi mai mici la electricitate, la un mediu mai curat și mai sănătos. Aceste investiții vor reduce costurile cu energia la nivel local, vor crea noi locuri de muncă și vor îmbunătății calitatea vieții cetățenilor”, a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Ioan Burduja.
Lista beneficiarilor: comunele Almaș, Bârzava și orașul Ineu (jud. Arad), comuna Adunații Copăceni (jud. Giurgiu), comunele Pischia și Pietroasa (jud. Timiș), comunele Ernei și Bălăușeri (jud. Mureș), comuna Ciurea (jud. Iași), comuna Urmeniș (jud. Bistrița-Năsăud), comuna Sânmartin (jud. Bihor) orașul Târgu Cărbunești (jud. Gorj), comuna Găvănești (jud. Olt), comuna Balta Albă (jud. Buzău), comuna Rebricea (jud. Vaslui), municipiul Galați și comuna Smârdan (jud. Galați), municipiul Curtea de Argeș, comuna Ciucea, jud. Cluj (amânată), comuna Lupeni (jud. Harghita) și comunele Vârciorog și Pocola (jud. Bihor).
Prin semnarea contractelor de finanțare de astăzi, entitățile publice beneficiare vor putea produce energie electrică pentru propriul consum și astfel vor reuși să-și reducă costurile cu utilitățile, iar banii economisiți vor putea fi folosiți pentru alte proiecte în comunitățile locale.