19 februarie 2025

Ministerul Energiei a primit vizita echipei GeoAlliance pentru a discuta rolul resurselor geotermale și al biometanului în tranziția energetică

Joi, 13 februarie 2025, reprezentanții Ministerului Energiei au primit vizita experților proiectului GeoAlliance, pentru a discuta despre rolul resurselor geotermale și a biometanului în tranziția energetică. GeoAlliance este un proiect bilateral româno-norvegian care cuprinde activități de cercetare și diseminare a informațiilor în domeniul geofizicii. Acesta este finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismul financiar EEA Grants Romania 2014-2021, în cadrul Programului Dezvoltarea IMM-urilor din România

Lect. univ. dr. Florina Țuluca, cadru didactic la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București și director al proiectului GeoAlliance, a prezentat rezultatele proiectului. Un accent deosebit a fost pus pe gestionarea bazelor de date științifice referitoare la resursele de energie regenerabilă de tipul celor geotermale și impactul acestor date asupra atragerii de investiții private în sectorul geotermal și de diminuare a costurilor de investigare a potențialului geotermal al unei zone.

Totodată, aceasta a evidențiat importanța valorificării deșeurilor municipale solide care nu pot fi reciclate, fie prin captarea biometanului emis de depozitele de deșeuri, fie prin incinerarea acestora. În acest context, a fost menționat sistemul de termoficare al orașului Oslo, un exemplu de oraș SMART care a implementat eficient conceptul de “waste-to-value” și soluții de stocare a energiei termice în perioadele de vârf ale producției pentru a compensa momentele în care cererea de piață este ridicată.

De asemenea, aceasta a punctat că cele mai recente proiecte ale Facultății de Geologie și Geofizică a UB în domeniul energiei – Proiectul Geysir-Baia Mare și Proiectul Driving Sustainable Urban Futures: A Romanian-Norwegian Innovation Geophysical Alliance for Green Transition and SMART City Development (finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismul financiar EEA Grants Romania 2014-2021, în cadrul Programului Dezvoltarea IMM-urilor din România) și potențialul lor de a sprijini dezvoltarea și valorificarea resurselor geotermale din România.

Prof. univ. dr. Lucian Petrescu, decan al Facultății de Geologie și Geofizică a UB, a reiterat sprijinul continuu al mediului academic din cadrul facultății pe care o reprezintă pentru eforturile naționale de tranziție energetică. Aceștia au menționat că specialiștii care activează în cadrul instituției pot contribui de o manieră semnificativă prin cercetări și proiecte aplicate în domeniul resurselor geotermale și al energiei regenerabile.

Andrei Baicu, Ancuța Șchiopu și Anca Vandici, consilieri superi și experți ai Ministerului Energiei, au prezentat provocările și oportunitățile din domeniul resurselor geotermale din zona de nord a Bucureștiului și din orașul Otopeni. De asemenea, au realizat o analiză a dinamicii investițiilor în resursele regenerabile realizate în ultima perioadă, menționând planurile ambițioase de dezvoltare a acestui sector pe termen mediu și lung. Ministerul își propune să sprijine investițiile în energie geotermală și alte surse regenerabile pentru a contribui la tranziția energetică a României și la îndeplinirea obiectivelor europene de decarbonare.

În încheiere, participanții la întâlnire au convenit asupra necesității de a întări colaborarea între sectorul public, academic și privat pentru a stimula dezvoltarea resurselor de energie regenerabilă și pentru a accelera tranziția către un sistem energetic sustenabil și performant.