Ministerul Energiei a postat pe site cele 2 modele ale contractului-cadru de servicii de proiectare și performanță energetică pentru UAT-uri și sectoarele municipiului București (ESCo)

Documente ata?ate

Document adaugat in urma unui update sau informari ulterioare
Document initial
Icon document
Adaugat la
02.02.2024
Comunicat - Lansarea modelelor de contract ESCo in consultare publica - ESCo
Vezi documentul
Icon document
Adaugat la
02.02.2024
MODELUL CONTRACTULUI-CADRU de servicii de proiectare și performanță energetică pentru UAT-uri și sectoarele municipiului București
Vezi documentul
Icon document
Adaugat la
02.02.2024
MODELUL CONTRACTULUI-CADRU de servicii de proiectare și performanță energetică pentru industrie
Vezi documentul
Astăzi, 02 februarie 2024, Ministerul Energiei a publicat pe site-ul https://energie.gov.ro pentru consultare publică, cele 2 modele de contract cadru de performanță energetică pentru activitatea operatorilor industriali, respectiv UAT-uri și sectoarele municipiului București.

Acestea fac parte din legislația subsecventă Hotărârii de guvern nr. 1329/2023 pentru aprobarea unor măsuri necesare derulării activităţii societăţilor prestatoare de servicii de proiectare şi performanţă energetică și care prevede la art. 1 alin. (2):

„Modelul contractului-cadru de performanţă energetică pentru activitatea din industrie şi modelul contractului-cadru specific de performanţă energetică pentru activităţile gestionate de autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale se aprobă prin ordin al ministrului energiei, respectiv prin ordin comun al ministrului energiei şi al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, cu consultarea structurilor asociative ale administraţiei publice locale şi a instituţiilor publice interesate, până cel târziu la data de 16 februarie 2024.”

Prin aprobarea Hotărârii de guvern nr. 1329/2023, precum și acestor contracte- tip, se îndeplinește obligația asumată prin PNRR-Componenta C.6 Energie, Jalonul 127 (reforma R5), care prevede eliminarea obstacolelor din calea contractelor de performanță energetică.

De asemenea, Ministerul Energiei și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației facilitează operatorilor economici din industrie cât și instituțiilor publice centrale și locale accesul la piața serviciilor energetice, prin punerea la dispoziție a acestor proiecte de contract.

Avem convingerea că aceste modele de contract-cadru vor avea un rol important în crearea unei piețe a societăților de tip ESCO, pentru operatorii economici din industrie, cât și pentru autoritățile publice locale.

În acest context, Ministerul Energiei așteaptă propuneri de completare/ modificare privind aceste proiecte de contract-cadru formulate de părțile interesate, până la data de 12 februarie 2024, pe adresa secretariatdee@energie.gov.ro
→ Pagina Direcției de Eficiență Energetică