21 noiembrie 2016

Ministerul Energiei a găzduit o dezbatere publică pe marginea proiectelor de Hotărâre de Guvern, privind aprobarea amplasamentului şi declanşarea procedurilor de expropriere pentru carierele de lignit Jilț Sud și Roșia de Jiu

Ministerul Energiei a organizat luni, 21 noiembrie, la sediul instituției, o dezbatere publică, în baza Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională, pe marginea proiectelor de Hotărâre de Guvern, privind aprobarea amplasamentului şi declanşarea procedurilor de expropriere pentru carierele de lignit Jilț Sud și Roșia de Jiu, privind aprobarea amplasamentului şi declanşarea procedurilor de expropriere pentru carierele de lignit Jilț Sud și Roșia de Jiu.

În cadrul discuțiilor, reprezentanții desemnați ai comunităților afectate de extinderea carierelor Jilț Sud și Roșia de Jiu și-au expus nemulțumirile cu privire la modul în care sunt expropriați. Locuitorii au susținut că sunt nedreptățiți de modalitatea în care se fac angajările celor expropriați, aceștia afirmând că sunt discreționare.

„Ministerul Energiei este deschis discuțiilor și vrem ca împreună să găsim cea mai bună soluție. Este imposibil să știm tot ceea ce se întâmplă în teren, așa că ne bazăm pe dumneavoastră să sesizați neregulile. Folosiți Avertizorul de Integritate, petițiile sau sesizările pentru a ne semnala tot ceea ce încalcă legea. În cazul în care avem suficiente detalii putem demara chiar o anchetă a Corpului de Control”, a declarat Corina Popescu, subliniind faptul că hotărârile de guvern privind exproprierile aferente extinderii celor două cariere nu fac altceva decât asigură un tratament egal pentru toți localnicii expropriați.

Totodată, localnicii au adăugat că nu sunt împotriva proiectelor de Hotărâre de Guvern privind aprobarea amplasamentului şi declanşarea procedurilor de expropriere pentru carierele de lignit Jilț Sud și Roșia de Jiu, doar că doresc respectarea convențiilor stabilite între localnici și CEO, mai ales în ceea ce privește angajarea membrilor familiei în cadrul companiei.
„Un veritabil proces consultativ are ca și principală componentă dialogul așa că este foarte important ca dvs. să structurați aceste nemulțumiri și să le prezentați în scris Ministerului Energiei. Pe fond, din expunerile dvs. înțelegem că nu conținutul actelor normative aflate în dezbatere publică sunt problema ci lipsa de respectare a promisiunilor realizate de către CEO, dar și posibile abuzuri. Este foarte important să semnalați atât dvs., cei prezenți aici, dar și toți cei implicați toate aceste nereguli” a precizat Raluca Popovici, Secretar de Stat MCPDC.
Reprezentanții Ministerului Energiei, dar și ai Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic i-au încurajat pe cei prezenți la dezbatere să semnaleze în scris neregulile constatate de ei în relația cu societatea Complexul Energetic Oltenia pe marginea exproprierilor.
La dezbaterea publică au participat: Corina Popescu ( Secretar de Stat, Ministerul Energiei), Dan Ionescu ( Consilier personal al ministrului Energiei), Oana Miriță (Consilier, Ministerul Energiei), Raluca Popovici (Secretar de Stat, Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic ) Maria Smarandache (Consilier personal, Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic), Ionuț Cepraga (Greenpeace România), Adrian Petrescu (director de Investiții CEO) și reprezentanții comunității din Jilț Sud și Roșia de Jiu (Mitică Balica, Constantin Cocoșatu și Elena Răduțu).
Ministerul Energiei va analiza sesizările venite prin Avertizorul de Integritate sau secțiunea de Petiții/Sesizări și va demara acțiunile necesare rezolvării lor.