6 septembrie 2023

Intervenția ministrului Energiei, Sebastian Burduja, în cadrul U.S. – Romania Economic Forum

„Mă gândeam în această dimineață la acest eveniment și la faptul că ne întâlnim cu toții la timpul și momentul oportun.

Cred că este prilejul potrivit, deoarece noi urmărim știrile zilnic și vedem ce se întâmplă și observăm cât de importantă este această regiune nu numai în contextul actualului conflict, cât și pentru reconstrucția Ucrainei.

Cu toții ne gândim la ce este nevoie acum, iar România este un mix energetic, hidro, nuclear, gaz și geotermal. Asta înseamnă că putem servi ca pilon de stabilitate, de prosperitate și de securitate pentru Inițiativa celor 3 Mări și pentru toată Europa.

Pentru a pune în context, mă voi întoarce cu 50 de ani în urmă și voi cita pe cineva care a devenit președintele Statelor Unite. El a spus că problema energiei este o criză acum, dar poate fi o oportunitate istorică de a ne elibera pentru totdeauna de resursele străine instabile care pot fi folosite ca șantaj economic și constrângere. Așadar aceasta este lumea în care trăim, la 50 de ani după această afirmație.

Cred că Inițiativa celor 3 Mări răspunde perfect la această provocare. Cum putem avea o tranziție adevărată în contextul obținerii securității, protecției cetățenilor noștri și oferindu-le acces la o energie pe care să și-o permită.

Este o trilemă pe care nimeni nu a rezolvat-o, dar o putem face împreună. Eu cred cu tărie în asta și putem face acest lucru împreună prin inovații, viziuni și finanțări.

Avem viziunea, se numește Inițiativa celor 3 Mări. Nu cred că ne trebuie nimic altceva.Totul constă în a aduce țările împreună. Este legat de interconectivitate.

Cineva mi-a spus cândva și privind acum în urmă, consider foarte veridic și înțelept faptul că nu există nicio tranziție fără transmitere.

Construind aceste proiecte împreună, trebuie să avem în minte că, cu cât suntem mai interconectați, cu atât devenim mai securizați și vom avea acces la energie ieftină.

Avem un Fond de Finanțare la Inițiativa celor 3 Mări. Apreciem participarea și implicarea Statelor Unite, cu care avem un parteneriat strategic și vital.

Avem milioane de euro și din Fondul de Modernizare pentru refacerea anumitor zone și punerea pe masă a unor proiecte de care vom avea mare nevoie.

Avem determinarea către inovare și suntem gata să rezolvăm problemele securității și ale energiei verzi și ieftine.

Și răspunsul la aceste probleme îl constituie reactoarele modulare mici (SMR-uri). Sunt mai flexibile decât reactoarele de mari dimensiuni și sunt mai ușor de poziționat lângă marii consumatori industriali. Ele pot înlocui această reîncălzire care poluează din gaze și cărbune.

Deci aceasta este tehnologia pe care ne bazăm și sperăm să devină prima din lume.

Dacă mă raportez la istorie, a existat o dispută între doi americani, Edison și Tesla, o dispută ce are la bază curentul alternativ și curentul direct.

Acum Edison este răscumparat și vedem cum curentul direct este soluția pentru transportul de energie pe termen lung și cu puține pierderi.

De la Marea Neagră spre Ungaria și apoi spre întreaga Europă, există un cablu de transmisie de 5 gigawați; la fel unul și spre Azerbaijan. Ambasadorul Pyatt a vorbit despre asta și despre importanța geotermală.

Și voi mai adăuga un lucru pe care îl va confirma și domnul Oprea, ministrul Economiei al României, și anume faptul că avem o piață locală impresionantă care ajută din păcate și piața Chinei.

Eu nu vreau să ajutăm China, ci vreau să ajutăm România și alte state din Inițiativa celor 3 Mări.

Împreună cu Exim și cu voi toți putem crea facilități locale.

Ultimul aspect, dar nu cel din urmă, vreau să menționez că este într-adevăr un proiect critic -Neptun Deep nu numai pentru România, cât și pentru întreaga Europă. Situația în Marea Neagră nu este deloc ușoară.

Așadar, contăm pe sprijinul vostru pentru a fi stabili și în siguranță”.