Ieri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a primit vizita de lucru a doamnei Ditte Juul Jørgensen, director general pentru Energie în cadrul Comisiei Europene. Aceasta a apreciat România pentru progresele rapide în domeniul modernizării și dezvoltării sistemului energetic național.
S-a discutat despre rolul crucial al României în securitatea energetică regională, având în vedere contextul geopolitic foarte provocator.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Europa trebuie să elimine dependențele de actori ostili, și trebuie să facă aceasta acum. Pentru că România este una dintre țările cu un sistem energetic puternic, independent și bogat în propriile resurse, care beneficiază de tehnologii de vârf și experți de renume, contextul geopolitic actual este totodată o oportunitate pentru țara noastră. Este oportunitatea de a atrage investiții, de a se afirma ca furnizorul principal de securitate energetică și de a crește rolul companiilor naționale în regiune. Noile capacități de producție a energiei electrice regenerabile, pe gaz și nucleare, exploatările de gaz din Marea Neagră și dezvoltarea rețelelor de transport a energiei joacă un rol cheie în acest process”.
Referitor la investiții, partea română a informat-o pe doamna Ditte Juul Jørgensen că Ministerul Energiei a accelerat procesul de atragere a fondurilor europene. S-au semnat deja contractele pentru peste 1500 MW capacități de generare din surse regenerabile prin PNRR. Totodată, prin Fondul de Modernizare s-a contractat deja întreaga sumă disponibilă pentru operatori ai sistemelor de distribuție, așa că se va cere suplimentarea acestuia.
România este un pioner în industria nucleară civilă și, prin eforturile conjugate cu ale altor țări europene, s-a reușit să fie inclusă energia nucleară în Actul privind industria net-zero. Acest lucru este crucial pentru a ne asigura că Europa continuă investițiile în energie nucleară, o energie curată critică pentru tranziția către surse nepoluante. În acest domeniu, România are avantajul unui ciclu nuclear integrat pe teritoriul țării. Printre noutăți se numără faptul că Societatea Nuclearelectrica construiește prima fabrică din Europa și a treia din lume de îndepărtare a tritiului, un combustibil nuclear important.
Ministrul Energiei a reiterat necesitatea României de a prelungi durata de funcționare a minelor de lignit și a grupurilor energetice de la Turceni și Rovinari pentru o perioadă de timp necesară intrării în funcționare a noilor capacități de generare. Aceasta asigură adecvanța sistemului energetic național, și totodată o tranziție echitabilă pentru minerii și județele din regiunea Oltenia.
S-a abordat de asemenea necesitatea de a crea politici care accelerează investițiile în hidroenergie și în proiecte esențiale pentru un viitor verde și sigur al Europei. În România se vor debloca construcția hidrocentralelor deja începute și se va demara rapid implementarea marii hidrocentrale cu acumulare prin pompaj de la Tarnița-Lăpuștești.
În energie, România este una dintre cele mai importante voci din Uniunea Europeană. Se va continua ritmul investițiilor, astfel încât să se asigure românilor energie sigură, ieftină și curată. Acestea vor aduce locuri de muncă și dezvoltare economică.