1 februarie 2017

Întâlnire Ministerul Energiei: Analiza pieței de energie

Astăzi, 1 februarie 2017, Secretarul de Stat Robert Tudorache a invitat la sediul Ministerului Energiei reprezentanți ai Ministerului Economiei, Autorității Naționale de Reglementare a Energiei , Consiliului Concurenței, OPCOM și Transelectrica.

La întâlnire au participat atât ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, Președintele ANRE, Niculae Havrileț, precum și Directorul General OPCOM, Victor Ionescu.

În cadrul ședinței s-a discutat despre momentul actual din piața de energie electrică, marcată de creșterea prețurilor la niveluri record, cât și despre ancheta inițiată de ANRE și Consiliul Concurenței.

Secretarul de Stat Robert Tudorache a considerat oportună elaborarea, în scurt timp, a unui raport, care să cuprindă primele concluzii ale anchetei pentru ca toate instituțiile responsabile să poată implementa politici adecvate pentru restabilirea normalității pe piața de energie din România, dar și pentru evitarea în viitor a unor episoade similare.

Susțin transparentizarea numelor tuturor companiilor care au avut în această perioadă un comportament incorect în piață, dacă analiza ANRE și a Consiliului Concurenței indică cert astfel de practici. În cazul în care printre acestea se vor regăsi inclusiv entități aflate în coordonarea Ministerului Energiei vom lua toate măsurile legale care se impun. În același timp, în discuțiile de astăzi am insistat ca Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Energiei să se asigure că această situație fără precedent nu se va resimți în facturile plătite de populație” a precizat Robert Tudorache.

Totodată, Secretarul de Stat a ținut să sublinieze că Sistemul Energetic Național și-a dovedit eficiența în această perioadă, acoperind atât cererea internă cât și solicitările la export, România fiind un factor de stabilitate în regiune. Europa a traversat o perioadă dificilă resimțită pe toate bursele de energie, state precum Italia, Belgia, Bulgaria apelând la măsuri de salvgardare care au mers până la sistarea temporară a exporturilor. Autoritățile române au avut o atitudine preventivă creând cadrul legal pentru aplicarea unor măsuri similare în caz de necesitate. Din fericire, România nu s-a găsit în situația în care să aplice astfel de măsuri limitative” a mai spus Robert Tudorache, Secretar de Stat în Ministerul Energiei.