11 noiembrie 2021

Întâlnire de lucru cu Peer Gebauer, ambasadorul Republicii Federale Germaniei în România

Ministrul Energiei Virgil-Daniel Popescu a avut joi, 11 noiembrie, o întâlnire de lucru cu Excelența Sa Dr. Peer Gebauer, ambasadorul Republicii Federale Germania în România.
Întrevederea a fost inițiată de către misiunea diplomatică a Republicii Federale Germaniei la București. În cadrul întrevederii, părțile și-au reafirmat deschiderea de colaborare privind sprijinirea proiectelor comune şi impulsionarea investițiilor.
Ministrul Energiei a prezentat strategia din domeniul energetic al României, al cărui focus îl reprezintă energia din surse regenerabile, offshore și onshore, energia ce provine din surse fotovoltaice, dar și tranziția de la cărbune la gaz, ca și combustibil de tranziție.
La rândul său, ambasadorul a expus strategia energetică a Germaniei, preponderant axată pe energie din surse regenerabile menționând și provocările legate de eliminarea energiei nucleare și cărbunelui în contextul tranziţiei energetice.  Virgil Popescu a precizat că România susține energia nucleară ca parte a mixului energetic, însă împărtășim viziunea comună cu privire la includerea gazului ca și combustibil de tranziție în procesul de decarbonare.
În mod specific, s-a discutat despre o serie de aspecte relevante în contextul dialogului bilateral privind domeniul energiei, în special despre o posibilă colaborare în procesul de tranziție de la cărbune la gaz. Totodată, au fost prezentate oportunitățile de investiții pe care le oferă România, în special în ceea ce privește producția de baterii.
La întâlnire au mai participat, din partea Ambasadei Republicii Federale Germania în România Ahmed Bekov, șeful Secției Economice și Cristina Raiciu, șef adjunct al Secției Economice, iar din partea României Diana Alexandra Codău, director al Direcției de Afaceri Europene și Relații Internaționale.