Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, s-a întâlnit astăzi, 9 mai, la sediul Ministerului Energiei, cu reprezentanții a patru organizații neguvernamentale de mediu, pe tema Strategiei Energetice Naționale 2016-2030, cu perspectiva anului 2050. Întâlnirea a avut loc la solicitarea următoarelor organizații neguvernamentale de mediu: TerraMileniul III, Bankwatch România, Societatea Ornitologică Română și WWF România.
Reprezentanții celor patru organizații neguvernamentale au subliniat importanța vectorului de mediu în elaborarea Strategiei Energetice Naționale 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, manifestându-și dorința de a aduce propriile contribuții documentului, încă din stadiile incipiente ale elaborării acestuia. „Mi-aș dori ca reprezentanții Ministerului Energiei să înțeleagă mai bine impactul pe care structurile energetice îl au asupra mediului”, a precizat Diana Cosmoiu, reprezentant al WWF România.
Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, i-a asigurat pe reprezentanții celor patru organizații de mediu de întreaga deschidere și transparență a ministerului în ceea ce privește procesul de elaborare a Strategiei Energetice a României și nu numai. „Mă bucur că sunteți aici și că putem să răspundem întrebărilor și nelămuririlor pe care le aveți, dar și că există această implicare activă din partea societății civile. Sunt foarte mulțumit de faptul că această nouă Strategie Energetică a României a stârnit o dezbatere serioasă în societatea noastră”, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
Coordonatorul Strategiei Energetice Naționale 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, Radu Dudău, le-a răspuns întrebărilor și nelămuririlor reprezentanților celor patru organizații prezente la întâlnire și le-a prezentat cursul procesului de elaborare a Strategiei Energetice a României. De asemenea, reprezentanții celor patru ONG-uri au fost invitați să trimită documente sintetice spre a fi integrate în documentul final.
Precizăm că, pentru a asigura un proces cât mai transparent de elaborare a Strategiei Energetice Naționale, Ministerul Energiei a organizat, în perioada 27 ianuarie-18 februarie, o serie de întâlniri informale cu reprezentanți ai mai multor categorii de entități interesate de energie și mediu, iar toate minutele acestor întâlniri au fost publicate pe site-ul ministerului. De asemenea, pentru procesul de elaborare a Strategiei Energetice s-au acreditat peste 300 de specialiști din domeniu.
Toate minutele celor cinci sesiuni de lucru, desfășurate în perioada 9 martie-14 aprilie, au fost, de asemenea, publicate pe site-ul Ministerului Energiei, la fel ca și temele de discuție și programul acestora. În plus, pe pagina de Facebook a Ministerului Energiei au fost postate în timp real principalele declarații din timpul celor cinci sesiuni de lucru.
În perioada următoare, Ministerul Energiei va publica pe pagina sa de internet și rapoartele rezultate în urma sesiunilor de lucru, iar până la finalul lunii iunie, va fi dat publicității un raport integrat al discuțiilor din sesiunile de lucru, un document de natură calitativă în structura documentului final al Strategiei Energetice Naționale.
Următoarea etapă în procesul de elaborare a Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, va fi modelarea cantitativă, ce va fi realizată de un consultant de talie internațională, desemnat prin procedură licitație publică. Termenul-limită de realizare a Strategiei Energetice a României este luna septembrie 2016.
La întâlnirea de astăzi, 9 mai, de la sediul Ministerului Energiei, au participat: Victor Grigorescu (Ministrul Energiei), Lavinia Andrei (Terra Mileniul III), Alexandru Mustață (Bankwatch România), Lavinia Teodorova (Societatea Ornitologică Română), Diana Cosmoiu (WWF România), Mihai Lisețchi (Secretar de Stat Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic), Luca Ciubotaru (consilier ministrul – Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic), Radu Dudău (Ministerul Energiei – Coordonator al Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050) și Dan Ionescu (consilier personal al ministrului Energiei).