2 februarie 2024

DREPT LA REPLICA: în urma articolului ANALIZĂ Termocentrala pe huilă Paroșeni a fost repornită, deși operează cu costuri mari și produce energie la preț mai mare decât în piață. Expert în energie: „Stimulent electoral pentru mineri. Un consumator mare de stat a fost convins să cumpere”

Având în vedere informațiile incorecte pe care le-ați menționat în articolul sus-menționat, vă solicităm publicarea, în aceleași condiții editoriale, a prezentului drept la replică:

 

Societatea Complexul Energetic Valea Jiului S.A. are în componență 4 sucursale miniere, o sucursală de prestări servicii – PRESTSERV și Termocentrala Paroșeni. Cele 4 mine de unde se extrage huilă  urmează să-și înceteze activitatea extractivă până la finele anului 2030 astfel încât până în anul 2032 să fie finalizate lucrările de ecologizare, în perfect acord cu angajamentele, privind decarbonarea, asumate de Statul Român, prin PNRR. În acest context, lucrările de închidere subterană generează o cantitate de huilă care este supusă neutralizării/arderii în instalațiile Termocentralei Paroșeni. Energia electrică rezultată în urma acestui proces este tranzacționată pe Piața Zilei Următoare (PZU), administrată de OPCOM, și este ofertată pe Piața de Echilibrare, Termocentrala Paroșeni fiind la dispoziția Dispeceratului Energetic Național.

Suntem extrem de surprinși de faptul că o publicație care se pretinde de specialitate economică face speculații de tipul ”repornirea Paroșeni ar putea fi un fel de stimulent electoral pentru minerii din Oltenia”și ne abține să ne pronunțăm în legătura cu confuzia pe care o faceți asociind Termocentrala Paroșeni Complexului Energetic Oltenia. Lăsăm cititorii dvs. să stabilească dacă este confuzie sau ignoranță. Mai mult, aducem în atenția cititorilor că producerea de energie electrică la Paroșeni reprezintă unul dintre obiectele principale de activitate ale societății iar desfășurarea obiectului de activitate al unei societăți nu poate reprezenta ”stimulent electoral”.

Pe viitor, pentru a evita inducerea în eroare a cititorilor dvs., vă recomandăm să vă informați din sursele autorizate pe care tocmai vi le-am menționat și să solicitați și punctul de vedere prealabil al societății în ceea ce numiți ”surse din piață”,  în procesul de documentare a articolelor care ne au drept subiect principal.

Vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate pentru un dialog onest și profesionist!

 

Noroc bun!

Conducerea CEVJ