15 septembrie 2017

Depozitul Rosia Stramutare

Ca urmare a reacțiilor apărute în spațiul public în legătură cu decizia activării depozitului Roșia din cadrul Exploatării Miniere de carieră Rovinari, începând cu 15 septembrie 2017 până în 30 aprilie 2018, Ministerul Energiei dorește să facă unele precizări.
În primul rând, acest depozit este necesar pentru asigurarea stocurilor de cărbune în perioada de iarnă. Acest lucru va permite realizarea stocurilor de cărbune și funcționarea termocentralelor Rovinari, Turceni Ișalnița și Craiova II pentru trecerea vârfului de iarnă 2017-2018.
În al doilea rând, depozitul de la Roșia va funcționa pe actualul amplasament pentru o perioadă relativ scurtă de timp. Precizăm că, atât Ministerul Energiei, cât și CE Oltenia, cunosc problemele legate de poluarea generată de acest depozit și au identificat o soluție de remediere a acestei situații. Astfel, încă din 2016, CE Oltenia a început procedurile necesare strămutării acestui depozit pe un alt amplasament. Dar, strămutarea efectivă a fost întârziată de o serie de elemente independente de voința conducerii CE Oltenia.
În acest moment, însă, o serie de piedici au fost surmontate, astfel că strămutarea depozitului Roșia poate continua. Noul depozit va fi construit în extravilanul orașului Rovinari și este estimat să fie funcțional în prima jumătate a anului 2019, iar investiția necesară se ridică la 43,5 de milioane de lei. Suprafața noului depozit va fi mărită, astfel încât să poată alimenta cu cărbune mai multe termocentrale care aparțin CE Oltenia.
Pentru a reduce nivelul de poluare și disconfort pentru locuitorii din apropierea depozitului de la Roșia, CE Oltenia a început o serie de lucrări. Astfel, a început montarea unor panouri fonoizolante, iar până la sfârșitul lunii octombrie a anului curent acest proiect va fi finalizat. Pe lângă reducerea nivelului de zgomot, aceste panouri vor avea și rolul de reducere a efectului de spulberare a prafului de cărbune din depozitul temporar. Toate aceste măsuri de reducere a impactului asupra comunității locale au fost discutate și agreate cu autoritatea publică locală.