Întâlnire de lucru între Premierul Dacian Cioloș și ministrul Energiei, Victor Grigorescu, 14 ianuarie 2016.
Dacian Cioloş: Am avut astăzi o discuţie, aşa cum am mai spus, în cadrul pregătirii pentru implementarea planurilor de acţiune sectoriale pe fiecare minister. A fost o ocazie pentru mine să cunosc noua conducere a Ministerului Energiei, cu noua echipă de secretari de stat, de consilieri ai domnului ministru şi am trecut în revistă principalele teme şi măsuri prevăzute în planul sectorial de acţiune. Am discutat, în primul rând, despre pregătirea şi, sper eu, finalizarea în cursul acestui an a Strategiei Energetice a României, o strategie la care a început să lucreze deja guvernul precedent. S-a ajuns într-un anumit stadiu şi obiectivul ar fi să finalizăm această strategie pentru ca România să poată ști cum stă, pe ce se bazează, care îi sunt perspectivele pe care şi le pregăteşte şi să poată să participe activ inclusiv la discuţiile privind constituirea Uniunii Energetice la nivel european, ştiind ce vrea de la această discuţie. Următoarea temă este cea privind securitatea de aprovizionare energetică a României. Trebuie să lucrăm în cursul acestui an pentru a asigura securitatea de aprovizionare pentru anul acesta şi pentru anul viitor… să intrăm în iarna acestui an, la sfârşitul anului cu câteva chestiuni clarificate, să vedem cum putem avansa pe partea de interconectări. Apoi am discutat despre piaţa energetică naţională, despre constituirea acestei pieţe concurenţiale – o să vă dea domnul ministru mai multe detalii -, despre energie şi mediu, despre energie regenerabilă, dar şi despre ce mai putem face pe acest domeniu, reducerea emisiilor ş.a.m.d. în acest an. Am discutat şi despre buna guvernare, aplicarea Ordonanţei 109, chestiunile de integritate în companiile energetice cu capital de stat sau capital majoritar de stat, şi aici vrem, mai multă claritate, mai multă transparenţă, un mandat clar pentru cei care reprezintă statul acolo. Dar îl las pe domnul ministru să vă dea mai multe detalii.
Vlad Grigorescu: Domnule prim-ministru, mulţumesc tare mult. În primul rând, vă mulţumesc că aţi venit alături de noi şi alături de echipa de la Ministerul Energiei pentru a face această primă evaluare a planului de măsuri care urmează să fie implementat pe parcursul acestui an. Am discutat, într-adevăr, despre strategia energetică şi despre calendarul de lucru la strategie, despre dorinţa de a finaliza acest exerciţiu până la finele lunii septembrie, despre consultările publice care vor avea loc în perioada următoare şi care ne vor ajuta să avem un document reprezentativ şi pentru sectorul energetic românesc. Am discutat despre siguranţa în aprovizionare, despre dorinţa şi eforturile pe care le depunem pentru a asigura energie, gaz natural şi agent termic în perioada acestei ierni, despre dorinţa de a nu mai ajunge în anul următor în această situaţie, adică să finalizăm din timp toate planurile de măsuri pentru perioada de iarnă, stocuri de siguranţă şi alte elemente tehnice, care să ne permită să depăşim anul viitor în condiţii optime. Sigur, am vorbit despre rolul nostru în plan european, despre interconectări, despre traseele de gaz natural, despre BRUA şi despre resurse, despre exploatarea resurselor energetice indigene ale României. Am vorbit despre chestiunea de mediu şi am vorbit despre programele de eficienţă energetică, despre investiţiile pe care trebuie să le facem în măsurile de conformare a capacităţilor noastre de producţie cu condiţiile de mediu. Nu în ultimul rând, evident, am discutat despre guvernanţă corporativă, despre faptul că vom implementa la un număr de societăţi, în acest an, Ordonanţa 109 – vom face publice aceste măsuri- despre măsurile pe care le luăm pentru a implementa pe de-a întregul principiile de integritate în ceea ce priveşte managementul companiilor de stat. O parte din aceste măsuri au fost deja luate. Ceea ce ne dorim este să transformăm aceste intervenţii punctuale legate de situaţii care au reclamat o intervenţie exactă în chestiuni de principiu aplicate întregului sector. Mulţumesc.
Reporter: Despre situaţia de la RADET-ELCEN aţi discutat ceva?
Vlad Grigorescu: Nu în mod punctual, dar..
Dacian Cioloş: Nu am abordat chestiunile acestea specifice. Am venit pentru această discuţie de introducere în aplicarea planului de măsuri, dar nu am aşteptat această întâlnire ca să discut cu domnul ministru şi de problema RADET şi de problema Hunedoara; am avut ocazia să le abordăm în această ultimă perioadă şi am încredere că domnul ministru şi colaboratorii dânsului o să gestioneze bine situaţia.
Reporter: Face parte din priorităţi? Pentru că a fost situaţia în care foarte mulţi bucureşteni au stat fără …
Vlad Grigorescu: Nu, cu siguranţă…
Dacian Cioloş: Nu, nu, face parte din priorităţi. Eu vorbeam de priorităţile de guvernare. Acestea sunt chestiuni legate de responsabilitatea curentă a ministerului şi bineînţeles că sunt priorităţile pe care domnul ministru și le asumă, dar nu avea nevoie să vin eu la minister ca să-şi facă dânsul treaba.
Reporter: Dar s-au găsit soluţii – îl întreb pe domnul ministru – sau … ca să nu se mai ajungă la această situație în această iarnă? Aveţi această siguranţă în acest moment?
Vlad Grigorescu: Ceea ce vom continua să facem este ceea ce am făcut şi în perioada anterioară, în sensul că vom pune toţi factorii responsabili împreună, astfel încât acţiunile să fie coordonate. Aţi văzut, Ministerul Energiei şi Guvernul nu sunt singurele care contribuie la funcţionarea corectă a acestui sistem. E vorba despre mărirea capitalului, despre furnizori de gaze, vorba despre transportatori. Tot ceea ce a ţinut de noi am făcut. Facem şi mai mult decât atât, în sensul în care ne folosim şi calitatea de mediator, dar îmi voi folosi şi eu personal toată influenţa de care dispun pentru a cere tuturor să-şi asume responsabilitatea, să lucrăm împreună pentru acelaşi obiectiv şi în cazul în care apar probleme, lucruri neprevăzute, să lucrăm toţi în aceeaşi direcţie, să nu mai apară sincope. Acest exerciţiu este, cum spunea şi domnul prim-ministru, un exerciţiu curent al activităţii noastre, efectiv zi de zi, şi dacă este nevoie ne vom întâlni de două, de trei ori pe zi, oricând este nevoie, astfel încât să atingem acest deziderat.
Dacian Cioloş: Când am discutat despre pregătirile pentru iarnă în decembrie, inclusiv cu domnul ministru, cu domnul vicepremier Borc, cu domnul ministru de interne, i-am cerut şi domnului ministru, cunoscând situaţia de la RADET-ELCEN, să-şi folosească întrutotul poziţia pe care o are, ca să medieze, acolo unde e cazul, discuţii şi dispute care apar între diferitele întreprinderi, companii şi care, până la urmă, se răsfrâng asupra cetăţenilor şi lucrul acesta trebuie evitat. Guvernul nu poate să facă totul, pentru că nu e în responsabilitatea 100% a Guvernului, dar Guvernul are o responsabilitate finală şi ne-o asumăm întrutotul. Mulţumesc. La revedere.