23 septembrie 2023

Declaratia ministrului energiei Sebastian Burduja

Cu profundă îngrijorare, am luat act de acuzațiile grave aduse în presă privind mușamalizarea tragediei de la CE Oltenia, în care trei mineri și-au pierdut viața în circumstanțe tragice. Asumându-mi responsabilitatea funcției de Ministru al Energiei, îmi exprim angajamentul necondiționat pentru transparență, adevăr și dreptate.

În această direcție, solicit imperativ Directoratului și Consiliului de Supraveghere al CEO SA să-mi furnizeze, până luni dimineața la ora 08.00, informații exhaustive cu privire la aceste acuzații grave. Este esențial ca CEO să colaboreze pe deplin cu autoritățile competente și organele de urmărire penală, facilitând accesul la toate materialele și informațiile necesare elucidării adevărului.

Vă asigur că, în calitate de ministru, voi veghea permanent la clarificarea acuzațiilor, în conformitate cu prevederile art. 117înd2 din Legea 31/1990 privind dreptul la informare al Ministerului Energiei, în calitate de acționar al CE Oltenia, dar și a prevederilor art. 291 alin. 1 și 2 C.proc.pen privind obligatia de sesizare a organelor de urmărire penală.

Vom acționa cu promptitudine și determinare, punând interesul cetățeanului și dreptatea minerilor victime deasupra oricăror alte interese.

Orice încercare de a falsifica probe sau de a obstrucționa cercetările este ilegală și trebuie sancționată cu cea mai mare severitate.

Fac un apel ferm către Complexul Energetic Oltenia SA să ofere tot concursul organelor de urmărire penală pentru stabilirea adevărului și pentru tragerea la răspundere a vinovaților. Orice încercare de întârziere a anchetei este inacceptabilă și va fi tratată cu seriozitatea pe care o impune gravitatea faptelor.

Concluzionând, vreau să transmit un mesaj clar cetățenilor României: Guvernul României este hotărât să lupte pentru dreptate și pentru așezarea adevărului în lumina zilei. Credibilitatea, integritatea și transparența sunt valori fundamentale pe care le susțin necondiționat și care vor ghida fiecare pas pe care îl voi face în această direcție. Vom face lumină în acest caz tragic, și cei vinovați, fără excepție, vor plăti pentru faptele lor.