Secretarul de stat Cristian Bușoi și Adrian Vintilă, consilierul ministrului Energiei Sebastian Burduja, au reprezentat Ministerul Energiei la Reuniunea informală a miniștrilor energiei din Uniunea Europeană, eveniment prezidat de Președinția poloneză a Consiliului și care s-a desfășurat la Varșovia, în perioada 12-13 mai 2025.
Cele două subiecte principale de pe agenda discuțiilor din cadrul Reuniunii au fost: reconstruirea infrastructurii energetice a Ucrainei și pregătirea pentru iarnă a Republicii Moldova și a Ucrainei și sporirea securității energetice prin acces îmbunătățit la tehnologii curate.
Cristian Bușoi, secretar de stat în Ministerul Energiei, și Adrian Vintilă, consilierul ministrului Sebastian Burduja, au reconfirmat, în cadrul discuțiilor formale și informale, sprijinul României pentru Republica Moldova și pentru Ucraina.
„România își reafirmă susținerea pentru Ucraina și pentru Republica Moldova și se alătură efortului Uniunii Europene de a consolida reziliența energetică a celor două țări. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, este un susținător activ și foarte eficient al Republicii Moldova. Ministerul Energiei din România rămâne un partener de încredere atât pentru Republica Moldova, cât și pentru Ucraina. Împreună vom reuși să garantăm securitatea energetică în regiune”, a spus Cristian Bușoi, secretar de stat în Ministerul Energiei.
În cadrul discuțiilor despre tehnologiile curate și viitorul energetic al regiunii, organizate la reuniunea de lucru a Alianței Nucleare, Cristian Bușoi a reamintit despre nevoia ca PINC (Programul Ilustrativ Nuclear al Comisiei) să recunoască importanta contribuție a energiei nucleare în atingerea obiectivelor de decarbonizare și de garantare a securității energetice a Uniunii Europene.
„Avem nevoie de investiții, iar aici rolul Băncii Europene de Investiții și sprijinul prin Fondul de Modernizare pentru proiecte de producție de electricitate din nuclear sunt esențiale”, a declarat Cristian Bușoi, secretar de stat, Ministerul Energiei.
Cristian Bușoi a susținut că România investește atât în energie nucleară și în gaze offshore, cât și în surse regenerabile, promovând tehnologiile curate.
În marja reuniunii, Cristian Bușoi a participat la un grup de lucru alături de comisarul european pentru Energie, Dan Jorgensen, ministrul Energiei din Republica Moldova, Dorin Junghietu, reprezentanți ai Președinției poloneze și oficiali europeni.
Cristian Bușoi a avut o întrevedere și cu ministrul Energiei din Ucraina, German Galușcenko, cu care a discutat despre refacerea infrastructurii energetice a Ucrainei și sprijinirea țării vecine în acoperirea necesarului de energie pentru perioada următoare.
Serviciul Comunicare