Secretarul de Stat în Ministerul Energiei, doamna Corina Popescu a participat marți, 08 noiembrie, la Conferința anuală a Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER ) „10 ani de implicare în energie. Ce ne rezervă următorii 10 ani?”. Odată cu Gala Aniversară, AFEER i-a oferit Corinei Popescu o diplomă de excelență pentru contribuția la dezvoltarea pieței de energie electrică din România.
În cadrul conferinței, Secretarul de Stat a vorbit despre provocările și transformările prin care va trece România în viitor, odată cu implementarea noilor directive europene.
„Vitorul energetic al României este o provocare pentru că intrăm într-o etapă de transformare. O transformare care va implica întreg sistemul. Suntem obișnuiți să avem o mentalitate clasică, dar cred că lucrurile se vor schimba în perioada viitoare. Succesul pe care îl vom avea noi ca țară depinde în mod decisiv de cât de repede vom reuși să ne adaptăm la noile provocări. Vom avea provocări pentru acest sfârșit de an, Comisia Europeană intenționează să lanseze patru directive. Două dintre ele vor afecta clar activitatea furnizorilor de energie: cea legată de market design și cea legată de guvernanța în energie. Apar o serie de concept noi și se va merge în continuare pe ideea de regionalizare. Se extinde această idee și se vor implementa inclusiv centre regionale de securitate energetică. Practic, nu vom mai face calculele de adecvanță la nivelul țării ci se vor extinde la nivel de regiune”, a declarat Secretarul de Stat.
Totodată, Corina Popescu a făcut precizări și despre rolul României în contextul european și direcția spre care ne îndreptăm.
„Sunt de părere că direcția în care România se îndreaptă este cea corectă. Ne-am conectat cu Cehia, Slovacia și Ungaria, iar anul acesta Transelectrica a semnat contractul de aderare la zona Central-Est Europeană. Asta înseamnă că vom continua procesul de cuplare cu țările din zona Central-Est Europeană. România poate să joace un rol esențial pentru zona în care se află: avem cunoștințele din zona Central-Estică dar putem deveni importanți și pentru zona Sud-Est Europeană unde sunt țările care nu au mecanismele de piață la fel de bine dezvoltate ca ale României. Avem o piață lichidă construită cu greu, însă și în directiva de market design se va pune mult accentul pe lichiditate și pe construirea unor prețuri corecte de piață. Viitorul va fi, pentru cei care vor fi legiuitori la acel moment, o adevărată provocare, și asta deoarece toate aceste directive vor trebui transpuse în realitate”, a adăugat Corina Popescu.