28 decembrie 2022

Briefing de presă susținut de secretarul de stat în Ministerul Energiei Dan Dragan

Dan Drăgan: Bună ziua! Mulțumesc frumos de invitație și pentru răbdare. Aș vrea să vă transmit câteva idei și câteva puncte despre documentele care au fost înaintate și aprobate astăzi de către guvern, la inițiativa Ministerului Energiei. Și aici m-aș referi, în principal, la ordonanța care aduce noi clarificări referitoare la programul, monitorizarea și punerea în aplicare a plafoanelor și a compensărilor pentru persoanele fizice care dețin mai multe unități locative. Fac referire că această ordonanță revine la Ordonanța 118 și la Ordonanța 27 precum și la Legea 357. Prin această ordonanță, beneficiarii acestei măsuri de compensare a prețului plafonat la 0,68 de lei pe kilowatt-oră sunt tot cei care dețin mai multe unități locative. Din acest punct de vedere, pentru a evita o supra-aglomerare, un efort care nu trebuie de depus și un efort semnificativ la sfârșitul anului, toți consumatorii casnici care dețin mai multe unități locative vor beneficia de această compensare, fără necesitatea de a depune o declarație în acest sens. Totodată, celelalte categorii de consumatori rămân beneficiare, în continuare, ale acestei ordonanțe – și aici mă refer la familiile monoparentale, mă refer la persoanele care utilizează dispozitive medicale și, totodată, la familiile care au în întreținere cel puțin 3 copii. Totodată, astăzi, guvernul a mai aprobat trei hotărâri de guvern care au fost propuse de către Ministerul Energiei. Două dintre aceste hotărâri de guvern se referă la dezvoltarea rețelei de transport a gazelor naturale. Prima se referă la realizarea unei conducte de 90 de kilometri între Ghercești și Jitaru. Prin această conductă se oferă posibilitatea inclusiv la racordarea suplimentară în această zonă, la accesul utilizatorilor la gaze naturale și, nu în ultimul rând, la o utilizare optimă a depozitului de la Ghercești. A doua se referă la realizarea unei conducte tot de aceeași lungime, de 90 de kilometri, Tetila-Horezu-Râmnicu Vâlcea. Este o conductă importantă care, de asemenea, va da utilizatorilor și persoanelor din zonele respective, un acces facil la rețeaua de gaze naturale și, totodată, va realiza o legătură importantă între conducta BRUA și conducta de la Golești și Drăgășani. A treia hotărâre de guvern, pe care Guvernul României a adoptat-o astăzi, la inițiativa Ministerului Energiei, se referă la amânarea opririi a două grupuri energetice, care folosesc ca și combustibil lignitul. Mă refer aici la Grupul Energetic numărul 7 și Grupul Energetic numărul 3 de la Rovinari, o  amânare până la sfârșitul lunii septembrie 2023, care are la bază analiza de adecvanță și necesitatea funcționării în bune condiții și la parametri de siguranță a Sistemului Energetic Național. Acestea au fost actele pe care Ministerul Energiei le-a propus astăzi guvernului și care au fost adoptate în ședința de guvern. Dacă sunt întrebări, cu mare drag, sunt la dispoziţia dumneavoastră.

Reporter: Ați putea să ne precizați, vă rog, cum va plăti factura la energie, de exemplu, o familie monoparentală, care locuiește cu chirie și care nu are un contract direct cu furnizorul? Cum va fi taxată?

Dan Drăgan: Dacă se încadrează în limitele de consum, respectiv până în 100 de kilowați, beneficiază de 0,68 de lei pe kilowatt-oră. Având în vedere că este o familie monoparentală, beneficiază de această plafonare indiferent dacă depășește pragul acesta de 100 de kilowați-oră. Ceea ce este important, prin ordonanța de astăzi, am făcut precizarea că nu trebuie să existe un contract de furnizare între cei care locuiesc în acel spațiu și furnizorul de energie. Deci, contractul de furnizare poate să fie între proprietarul locuinței și furnizor. Dacă se încadrează în acest prag, beneficiază direct de acest preţ de 0,68 lei pe kilowatt-oră, dacă depăşeşte semnificativ acest prag, va trebui să facă această declaraţie la furnizorul de energie, dar nu mai este nevoie să existe un contract de furnizare între chiriaș, respectiv familia monoparentală, și furnizorul de energie. Poate fi făcută în baza contractului de furnizare dintre proprietar și furnizorul de energie electrică.

Reporter: Mulţumesc. O întrebare aş mai avea.

Dan Drăgan: Vă rog.

Reporter: Ați putea să ne explicați dumneavoastră cum anume se duc banii aceia încasați de la companiile, de exemplu din petrol, țiței, rafinării, acel impozit de 60% cum va fi el folosit? Înțelegem că 70% merg către investiții în energie, dar sub ce formă? Cum se întâmplă asta?

Dan Drăgan: Aceste investiții în energie, așa cum a precizat și colegul meu de la Ministerul de Finanțe mai devreme, sunt alocate către creșterea eficienței energetice și către realizarea unor noi capacități de producție. Toate aceste sume vor fi alocate prin programe competitive, respectiv prin apeluri de proiecte prin care beneficiarii vor trebui să aplice pentru finanțare, indiferent că sunt întreprinderi industriale, pentru creșterea eficienței energetice, respectiv reducerea consumului specific pe unitatea de produs finit sau pentru realizarea unor capacități de producție care să genereze un volum suplimentar de energie în sistem și care să ne conducă, așa cum a fost precizat mai devreme, către asigurarea independenței energetice și asigurarea necesarului de consum al tuturor consumatorilor din România.