29 noiembrie 2024

Anunț privind intrarea în vigoare, la data de 26.11.2024, a Ordonanţei de urgenţă nr. 134/2024 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, precum şi pentru modificarea art. 2 lit. i) şi k) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 1179 din 26 noiembrie 2024

Ministerul Energiei anunță intrarea în vigoare, la data de 26.11.2024, a Ordonanţei de urgenţă nr. 134/2024 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, precum şi pentru modificarea art. 2 lit. i) şi k) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 1179 din 26 noiembrie 2024. Formă aplicabilă la 26 noiembrie 2024.

Pe această cale, Ministerul Energiei invită toate persoanele fizice și juridice care dețin proiecte de construire de centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompaj să formuleze o propunere de concesiune a perimetrelor de apă necesare dezvoltării proiectului CHEAP,  în conformitate cu prevederile art. 308 alin. (2) și urm. din OUG nr. 57/2019, precum și al art. 664 din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, publicată în Monitorul Oficial al României, cu modificările şi completările ulterioare.

În acest sens, persoanele fizice și juridice interesate trebuie să formuleze o propunere de concesiune prin care să:

  1. dovedească faptul că dețin un proiect în fază de proiectare sau construire a unei centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompaj;
  2. să prezinte datele și informațiile prevăzute de art. 308 alin. (3) și (4) din Codul administrativ;
  3. să descrie bunul pe care intenționează să-l primească în concesiune cu elemente topografice, cadastrale și valori economice de piață cât mai fidele, pentru a putea fi identificat.

Propunerea de concesiune, împreună cu datele și informațiile anterior precizate, se transmite Ministerului Energiei pe adresele de email office.cabinet@energie.gov.ro.

De asemenea, Ministerul Energiei are deosebita onoare de a anunța că, tot prin intermediul Ordonanţei de urgenţă nr. 134/2024, s-a creat cadrul legal ca unele proiecte din domeniul energiei electrice să fie declarate drept lucrări de interes național și utilitate publică. 

Astfel, lucrările de construire, realizare, dezvoltare, modernizare, reabilitare, retehnologizare, operare, exploatare, de intervenţie în caz de avarie, revizie şi reparaţie şi de întreţinere, inclusiv de realizare şi extindere a lucrărilor şi construcţiilor aferente centralelor hidroelectrice de acumulare prin pompaj de tipul centralelor hidroelectrice de acumulare prin pompaj, denumite în continuare CHEAP, aferente producerii de energie electrică, care face/fac obiectul proiectelor de importanţă naţională în domeniul energiei electrică pot fi declarate lucrări de interes național și utilitate publică, devenind astfel proiecte de importanţă naţională în domeniul energiei electrice.

În acest sens, invităm persoanele fizice și juridice interesate să formuleze cereri fundamentate din punct de vedere tehnic, energetic,  economic, social și financiar-bugetar în temeiul art. 3 pct. 621 și 941 din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, precum şi pentru modificarea art. 2 lit. i) şi k) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

 Cererile și documentația aferentă se trimit pe adresele de email office.cabinet@energie.gov.ro.

Ministerul Energiei își reafirmă preocuparea prioritară pentru accelerarea proiectelor de importanță națională în domeniul energiei electrice, precum și pentru construirea a cât mai multe centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompaj, pentru a asigura o securitate energetică sporită pentru România dar și tarife mai mici la energie electrică pentru cetățeni.