7 ianuarie 2020

7 ianuarie 2020 – La inițiativa #Greenpeace și #Bankwatch, la sediul Departamentului pentru Energie a avut loc o întrevedere cu reprezentanții ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

7 ianuarie 2020 – La inițiativa #Greenpeace și #Bankwatch, la sediul Departamentului pentru Energie a avut loc o întrevedere cu reprezentanții ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
Obiectivele întâlnirii au fost facilitarea tranziției de la un sector energetic bazat pe cărbune către unul având ca bază energia curată, asigurarea respectării angajamentelor asumate de UE prin Acordul de la Paris și nu în ultimul rând, au fost discutate provocările întâmpinate în Valea Jiului și în Oltenia, regiuni direct afectate de procesul de decarbonare.
„Există dorință și bună credință din partea acestei echipe guvernamentale de a se implica în dialog constant cu societatea civilă atunci când punctăm elemente atât de importante precum energia curată. Suntem conștienți de importanța acesteia în dezvoltarea energetică și economică a țării astfel că ne asumăm respectarea direcțiilor trasate de Comisia Europeană și cele rezultate din Acordul de la Paris.
Există o hotărâre din partea ministerului de a se conforma la tot ce înseamnă obligații de mediu și de decarbonare și ne vom strădui să atingem țintele asumate privind înlocuirea capacităților de producere a energiei pe cărbune, cu surse regenerabile. Găsirea unor soluții pentru crearea unor alternative economice în regiunile afectate de tranziția spre o energie curată, este de asemenea, o prioritate.
Planul Național Integrat pentru Energie și Schimbări Climatice și Strategia Energetică vor fi armonizate și vor avea ca obiectiv decarbonarea. Pentru securitatea Sistemului Energetic Național continuă să rămână importantă păstrarea capacităților energetice pe cărbune pentru preîntâmpinarea unor situații critice, până la atingerea unui nivel confortabil al capacităților de interconectare”, a declarat Niculae Havrileț, Secretar de Stat în cadrul MEEMA.