21 de reprezentanți ai societății civile au participat la întâlnirea informativă pe tema procesului de elaborare a Strategiei Energetice Naționale

București, 3 februarie 2016

Miercuri, 3 februarie 2016, Ministerul Energiei a găzduit cea de-a doua întâlnire informativă din seria celor dedicate procesului de elaborare a Strategiei Energetice Naționale 2016-2030, cu perspectiva anului 2050. Întâlnirea a fost adresată reprezentanților societății civile interesați de energie și mediu.

Au răspuns inițitivei Ministerului Energiei 21 de reprezentanți ai societății civile. De asemenea, la întâlnire au participat din partea Ministerului Energiei Corina Popescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei, Radu Dudău, consilier al ministrului Energiei și moderator al discuției, Angelica Bobe, de la Direcția Generală de Energie și Mediu, Cristina Necula, consilier Direcția Generală de Energie și Mediu, Felicia Răcășanu, de la Direcția Generală de Energie și Mediu, și Liviu Stoican, de la Direcția de Țiței și Gaze.

„Ne dorim să venim cu un document nu doar actual, ci să fie și unul viu, să nu fie doar adresat doar specialiștilor din energie, dar și lor, prin anexele tehnice pe care le facem, și care, de asemenea, să aibă un mecanism instrinsec, de revizuire atât pe partea de politici de scenarii, cât și pe partea de date, așa cum practică și strategiile altor state din UE”, a declarat, în cadrul întâlnirii, Radu Dudău.
De asemenea, reprezentantul ESCOROM – Asociația firmelor de servicii energetice, Cătălin Dragostin, a subliniat importanța elaborării Strategiei Energetice a României și susținerea pe care specialiștii sunt dispuși să o acorde.

În cadrul discuțiilor pe marginea prezentării planului de lucru privind elaborarea noii strategii, reprezentantul Greenpeace, Ionuț Cepraga, a propus dezvoltarea unui scenariu mai ambițios pe partea de mediu și prevenirea schimbărilor climatice.
La întâlnirea care a durat peste două ore, au participat, în total, 21 repezentanți ai următoarelor organizații:

  1. Societatea Academică Română
  2. Centrul de Biotehnologii Microbiene – BIOTEHNGEN
  3. EFdeN
  4. Institutul de Politici Publice
  5. Europlus – Centrul de Expertiză Europeană
  6. Societatea Inginerilor Energeticieni din România
  7. Funky Citizens
  8. Asociația CEDD – Centrul de Excelență pentru Dezvoltare Durabilă
  9. Greenpeace
  10. Bankwatch România
  11. Romania Energy Center (ROEC)
  12. Asociația WWF – Programul Dunăre-Carpați România
  13. Societatea Română Geoexchange
  14. Corpul Experților în Accesarea Fondurilor Structurale și de Coeziune Europene
  15. Asociația Producătorilor de Materiale pentru Construcții din România.


Prima întâlnire informativă pe tema procesului de elaborare a Strategiei Energetice Naționale a avut loc pe 27 ianuarie 2016 și a fost dedicată asociațiilor producătorilor, procesatorilor, distribuitorilor și furnizorilor de energie, precum și asociațiilor consumatorilor.
Ministerul Energiei își dorește ca pe întreaga durată a elaborării Strategiei să se desfășoare întâlniri cu caracter informativ și consultativ cu toate părțile interesate. Calendarul consultărilor va continua cu întâlnirea dedicată mediului academic și institutelor de cercetare, pe 10 februarie, și cu întâlnirea dedicată corpului diplomatic, pe 17 februarie.
Minuta întâlnirii de miercuri, 3 februarie, poate fi consultată AICI.
Prezentarea făcută participanților de către Radu Dudău poate fi consultată AICI.