Strategia Energetică a României în dezbatere cu sindicatele

Consecvenți politicii de deschidere, dialog și transparență, cei trei secretari de stat din Ministerul Energie – Doru Vișan, Andrei Maioreanu și Robert Tudorache – au avut, în 23 noiembrie 2017, o primă întâlnire cu sindicatele pe tema Strategiei Energetice a României. Proiectul Strategiei Energetice a României se află într-un proces de actualizare și completare. Un grup de lucru format din specialist ai Ministerului Energiei, ai companiilor din sectorul energetic și ai altor instituții ale statului, a parcurs o primă etapă a acestui proces. Secretarii de stat și membrii sub-grupului dedicat termoenergiei s-au întâlnit la Ministerul Energiei cu reprezentanți ai Federației Naționale Mine Energie, FNSE Univers, FSLI Energetica, SME Oltenia, SN Petrom Energie, Solidaritatea Hunedoara și Sindicatul Muntele.
Pe agenda discuțiilor s-au aflat viziunea și obiectivele Strategiei Energetice. Viziunea este de creștere a sectorului energetic în condiții de sustenabilitate. Creștere înseamnă: construirea de noi capacități; retehnologizarea și modernizarea capacităților de producție, transport și distribuție de energie; încurajarea creșterii consumului intern în condiții de eficiență energetică; export.
România se bucură de un mix energetic echilibrat și diversificat. Beneficiem de importante resurse energetice interne: cărbune, petrol, gaze naturale. Avem potențial hidroenergetic semnificativ și rezerve de uraniu pentru centralele nucleare. Toate aceste resurse ne ajută să fim competitivi la nivel regional.
Cele șapte obiective ale Strategiei Energetice sunt:
1. Creșterea aportului energetic al României pe piețele regionale și europene prin valorificare resurselor energetice primare naționale;
2. România, furnizor regional de securitate energetică;
3. Piețe de energie competitive, baza unei economii competitive;
4. Energie curată și eficiență energetică;
5. Modernizarea sistemului de guvernanță energetică;
6. Asigurarea accesului la energiei electrică și termică pentru toți consumatorii;
7. Protecția consumatorului vulnerabil și reducerea sărăciei energetice.


fg

fg

fg