11 aprilie 2019

11.04.2019 – Referitor la declarațiile politice din spațiul public privind aprobarea în Ședința de Guvern de ieri a Hotărârilor de acordare a ajutoarelor de stat pentru sectorul minier din România, Ministerul Energiei face următoarele precizări:

INFORMARE DE PRESĂ

 
 
Referitor la declarațiile politice din spațiul public privind aprobarea în Ședința de Guvern de ieri a Hotărârilor de acordare a ajutoarelor de stat pentru sectorul minier din România, Ministerul Energiei face următoarele precizări:
– Închiderea minelor necompetitive din România este un program asumat de țara noastră în urmă cu 8 ani, respectiv în anul 2011 și modificat de Guvernul Cioloș (2016) prin includerea a două noi mine în lista celor neviabile economic: Lonea și Lupeni.
– Pentru cei care nu au înțeles, acest plan NU este unul de închidere a minelor din România. Acesta este un plan de închidere a minelor care pun probleme serioase de mediu și eficiență economică.
– Mai mult, subliniem că cei care astăzi declară apocaliptic sfârșitul industriei miniere din țara noastră au aprobat aceleași ajutoare de stat destinate închiderii minelor neviabile, convenite cu Comisia Europeană, în cuantum mult mai mare. Mai exact, vorbim despre acordarea sumei de 74,714 milioane de lei pentru închiderea minelor: Petrila, Paroșeni și Uricani în anul 2017.
– Referindu-ne la întreaga perioadă de derulare a acestui program, precizăm că suma totală implicată de către toate Guvernele care s-au succedat în perioada 2011-2019 este de 1,4 miliarde de lei pentru companiile CEH și SNIM în condițiile în care suma totală autorizată de CE pentru acest proces este de 1,6 miliarde de lei.
– Cât privește îngrijorările acelorași declaranți privind furnizarea de cărbune pentru CEH, reamintim că în cadrul CEH rămân două mine în exploatare –Vulcan și Livezeni – care vor asigura necesarul de cărbune pentru producerea energiei electrice și termice în cadrul Complexului Energetic Hunedoara.
– Asadar, cei care speculează abandonul industriei miniere în România nu doar că se înseală dar induc o stare de neliniște inutilă în zona Văii Jiului. Asta pentru că, actualul Guvern nu doar că pune în aplicare planul de închidere a minelor necompetitive din România dar are în derulare planuri de revigorare a industriei miniere. Astfel, Guvernul actual se pregătește pentru construcția unui grup nou de producție în cadrul CEH la Minitia. Această investiție în ciclu combinat va stabiliza economic, social și energetic întreaga regiune și implicit România. Decizia de investiție a grupului de la Minitia a fost deja luată de compania de stat Romgaz, aceasta fiind deja angrenată în pregătirea demarării procesului investițional (studiu de fezabilitate).
– În concluzie, ne rezervăm dreptul de a demonta toate aceste speculații care nu fac altceva decât să transforme un adevăr și o preocupare reală guvernamentală pentru viabilitatea sectorului miner din România într-o cleveteală politică.