1 aprilie 2019

01.04.2019 – Ministrul Energiei, Anton Anton: “Viitorul energetic al Europei se dezbate la București”

Ministrul Energiei, Anton Anton: “Viitorul energetic al Europei se dezbate la București”

 
Astăzi, 1 aprilie 2019, a avut loc o nouă reuniune a Grupului la Nivel Înalt pentru Cooperare Regională în domeniul energiei din Centrul și Sud-Estul Europei.
La eveniment au participat ministrul Energiei, Anton Anton, Comisarul European pentru Energie și Schimbări Climatice, Miguel Arias Canete, și Dominique Ristori, Director General al DG Energy din cadrul Comisiei Europene, precum și miniștrii energiei din cele nouă State Membre UE și opt Părți Contractante ale Comunității Energiei implicate în această inițiativă de cooperare regională.
” Viitorul energetic al Europei se dezbate la București. Am început de dimineață cu o întâlnire cu reprezentanții industriei energetice în cadrul conferinței Aspen, care s-a finalizat cu asumarea și semnarea de către aceștia a declarației comune pentru o infrastructură de gaz sustenabilă și inteligentă pentru Europa. Am continuat cu reuniunea ministerială a Inițiativei de Cooperare Regională în domeniul energiei, CESEC, unde au fost semnate două acorduri de granturi oferite de Uniunea Europeană pentru două proiecte de interes comun: reabilitarea și modernizarea sistemului de transport al gazului în Bulgaria (27 milioane de euro) și Interconectarea Greciei cu Bulgaria in domeniul electricității (28 milioane de euro). Cred că interconectările între statele membre sunt cheia viitorului energetic al Uniunii Europene. Iar CESEC, a cărei reuniune ministerială se organizează pentru a doua oară în România, din cele cinci astfel de întâlniri de până acum, a avut un rol important, punând bazele unor astfel de interconectări. Să nu uităm că unul dintre cele mai mari granturi pentru dezvoltarea infrastructurii de gaz a fost primit de România pentru interconectorul BRUA – 179 de milioane de euro. Mâine, dezbaterea viitorului energetic european continuă cu primul Consiliu informal de Energie sub Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, unde va avea loc și prima întâlnire ministerială pe energie între statele membre ale UE și Statele Parteneriatul Estic. Întâlnirile de astăzi au fost un nou prilej pentru noi toți de a continua să ne implicăm activ în îmbunătățirea cooperării în ceea ce privește energia. Pentru că, sunt convins, avem cu toții același scop: o energie cât mai sigură, cât mai curată și la prețuri suportabile pentru fiecare cetățean din țările noastre. Iar aceste lucruri pot fi obținute doar prin cooperare și prin investiții. Felicit țările semnatare ale acordurilor de astăzi și îmi exprim cu ceastă ocazie încrederea că drumul pe care am ales să mergem împreună este drumul cel bun”, a declarat ministrul Energiei, Anton Anton.
Precizăm că, Inițiativa de Cooperare Regională în domeniului energiei din Centrul și Sud-Estul Europei este un instrument pe care țările din Uniunea Europeană și din Sud Estul Europei îl au la îndemână pentru atingerea obiectivelor comune privind energia și clima: energie accesibilă, sigură și durabilă pentru toți cetățenii și decarbonizarea pe termen lung a economiei.