23 septembrie 2016

Training pe Open-Data (date deschise) pentru angajații Ministerului Energiei

Vineri, 23 septembrie, Ministerul Energiei a organizat o sesiune de informare pentru angajații ministerului cu privire la Open-Data. Moderatorii discuției au fost Bogdan Manolea, reprezentant al societății civile – Directrectorul executiv al Asocieției pentru Tehnologie și Internet (ApTI) – și Andrei Nicoară, Consilier în Cancelaria Primului Ministru.
La întâlnire au fost prezenți peste 30 de angajați ai Ministerului Energiei, reprezentanți ai direcțiilor și departamentelor aflate în subordinea ministerului. În cadrul sesiunii de lucru s-a discutat despre importanța conceptului de Open-Data, care sunt datele deschise din punct de vedere juridic, ce modificări legislative au fost făcute în această direcție dar și de ce este importantă reutilizarea informațiilor publice.
„Pe zona de date deschise sunt două principii care sunt importante și care trebuie să fie reținute. Nu se cer informații pe care instituția nu le are deja, pentru că nu se cere un efort  în plus din partea instituției publice. De asemenea, orice cost de a extrage un astfel de set de date din sistemul informatic este zero. Este o comandă simplă, iar găzduirea acestora se poate face pe portalul data.gov.ro ”, a declarat Bogdan Manolea, Directorul Executiv ApTI.
Totodată, Andrei Nicoară, Consilier în Cancelaria Primului Ministru, a subliniat faptul că publicarea de date sub format deschis aduce avantaje și are rolul de a ușura munca oamenilor din instituțiile statului și de a o transparentiza.

Sesiunea de informare despre Open-Data este parte din proiectul inițiat de Ministerul Energiei, Transparență în Energie, prin care, cu ajutorul a nouă ONG-uri din România, are în vedere transparentizarea companiilor energetice din subordine.
„Există o teamă moștenită instituțional atunci când se discută despre a pune la dispozția publicului datele unei instituții publice. E o frică legată de posibilitatea de a fi prins cu o greșeală, de a nu te trezi că informațiile sunt folosite împotriva ta și o înțelegere profundă a rolului pe care un funcționar public îl are. Deși legislația a avansat mult în această direcție, ea nu a înlăturat aceste temeri și atunci când discuți despre Open-Data ai șanse să primești mai multe explicații și scuze decât acțiuni propriu-zise. E adevărat că răspunderea unui funcționar nu este insignifiantă, dar transparența este cea mai bună soluție pentru o relație echitabilă la nivel social, pentru o evaluare corectă a activității unei instituții publice și pentru reconstrucția corectă a relațiilor din interiorul unei instituții. Sperăm că sesiunile de training și măsurile pe care le vom identifica prin intermediul programului Transparență în Energie să ajute atât publicul, cât mai ales pe cei care lucrează în interiorul ministerului să își găsească ritmul corect” a declarat Dan Ionescu, consilier al ministrului energiei și coordonator al programului Transparență în Energie.