29 martie 2016

Secretarul de Stat din Ministerul Energiei Cristian Bușu a participat la discuția cu reprezentanții FIC despre dezvoltarea sistemului energetic

Secretarul de Stat Cristian Bușu a reprezentat Ministerul Energiei la discuția solicitată de Consiliul Investitorilor Străini (FIC), de pe data de 25 martie. Discuția a vizat posibile măsuri propuse de FIC, pe termen scurt sau mediu, pentru dezvoltarea sistemului energetic.

„Membrii FIC au identificat o serie de posibile măsuri pe termen scurt sau mediu asupra cărora am dori să vă atragem atenția și pe care ar dori să le discute în detaliu cu dumneavoastră și cu echipa pe care o coordonați (…) În acest context membrii FIC salută pașii pe care Ministerul Energiei i-a făcut pentru elaborarea strategiei energetice”, a afirmat Kinga Daradics, membru în Board-ul FIC.
De asemenea, Consiliul Investitorilor Străini și-a arătat disponibilitatea de a contribui cu expertiza și experiența lor pentru dezvoltarea sectorului energetic.
Printre soluțiile expuse de cei doi membri ai Board-ului FIC, Kinga Dradics și Farukh Khan, se regăsesc măsuri precum: reducerea timpului de conectare la rețeaua de electricitate; soluționarea posibilității de conectare la rețea fără demonstrarea dreptului de proprietate; găsirea unei soluții echilibrate privind sectorul energiilor regenerabile; rezolvarea urgentă a unor probleme grave care afectează sectorul de încălzire centralizată; înființarea unui fond de eficiență energetică și implementarea directivelor privind siguranța operațiunilor petrolieie și gaziere off-shore.
Cristian Bușu a afirmat că deși câteva dintre măsurile propuse de FIC nu sunt în totalitate de competența Ministerului Energiei, echipa de guvernare își manifestă disponibilitatea de a iniția discuții cu autoritățile competente. Cu toate că birocrația trebuie redusă, demnitarul a adăugat că dreptul la proprietate nu este un subiect ce trebuie „tratat cu ușurință” și că ministerul este deschis exemplelor de „best practice” din alte state, pentru a vedea dacă există anumite prevederi ce pot fi implementate în România. Referitor la înființarea fondului de eficiență energetică, Cristian Bușu a menționat că țara noastră s-a aliniat cerințelor UE prin transpunerea prevederilor Directivei 2012/27/UE privind constituirea unui fond specializat pentru investiții și a unor sisteme de finanțare sau stimulente fiscale.
Secretarul de Stat, Cristian Bușu, a recunoscut necesitatea dialogului sistematic între Minister, ANRE și actori din domeniul energetic. Un cadru deja instituit este Consiliul Consultativ al Pieței de Energie, care se reunește din două în două săptămâni la sediul DEN (Dispeceratul Energetic Național).