3 iunie 2016

Noi tehnologii în dezafectare și reabilitarea mediului

Noile tehnologii în dezafectare și reabilitare devin mai rentabile, mai rapide și mai sigure. De la planificare la execuție și control, utilizarea noilor tehnologii este în continuă creștere. În ultima săptămână din luna mai a avut loc, la Madrid, Conferința internațională privind promovarea implementării globale a dezafectării și a programelor de refacere a mediului, conferință care a acoperit aspecte importante ale acestor două domenii: dezafectarea și reabilitarea mediului.
Lasere și drone pentru o mai bună planificare
Înainte de a începe orice proces, experții trebuie să planifice fiecare pas. Dacă până acum caracterizarea pentru scopuri de planificare se putea realiza folosind metode manuale, prin elaborarea de planuri, efectuarea măsurătorilor și a fotografiilor, tehnologii de scanare cu laser permit acum crearea unei imagini mult mai clare.
Acest lucru este completat de măsurători extrem de sensibile luate cu dispozitive de înaltă tehnologie care pot măsura cu precizie și în mod eficient caracteristicile radiologice ale instalației, inclusiv cantitatea și tipul de radiație. Noi instrumente, cum ar fi drone echipate cu senzori, permit specialiștilor să evalueze de la distanță și să obțină informații de înaltă rezoluție a caracteristicilor fizice și radiologice ale zonei studiate.
Oameni și roboți
Instalațiile nucleare pot fi greu accesibile și, în unele zone, puternic radioactive și periculoase, iar în această etapă vor putea fi folosiți roboți. 
„Instrumentele pot fi controlate de la distanță și utilizate pentru a măsura radioactivitatea, pentru a decontamina centralele electrice nucleare  evitând riscurile cu care un om s-ar confrunta” a declarat Vladimir Michal, Team Leaderul Conferinței pentru dezafectarea și reabilitarea mediului. 
Natura inovatoare
Inovația nu este întotdeauna despre crearea de noi gadget-uri complexe. „Ingineering with nature” este un concept în curs de dezvoltare în refacerea mediului.  În unele cazuri, cel mai bun curs de acțiune poate fi acela de a lăsa natura să se reface fără prea mari intervenții.
Nanoremedierea este o tehnică nouă care face uz de mici structuri artificiale cunoscute sub numele de nanoparticule, pentru a reduce rapid și în mod eficient concentrațiile de contaminanți în sol și din apele subterane. Aceste particule, care sunt de aproximativ 100.000 de ori mai mici decât grosimea unui singur fir de păr, au excelente capacități de depozitare, de transport, de penetrare și de distribuție. Ele pot fi injectate în subteranul unei surse contaminate.  Această tehnică are potențialul de a fi mai rentabilă decât tehnicile tradiționale, cum ar fi excavarea, în atingerea obiectivelor de curățare în refacerea mediului.
O lume nouă
Inovațiile deschid ușa către noi posibilități, dar, de asemenea, impun noi cerințe de formare. O soluție pentru a rezolva aceasta este realitatea virtuală. Lumea 3D oferă o oportunitate pentru practicieni de a obține prima experiență în fiecare etapă a procesului de dezafectare și de refacere a mediului.
În timp ce beneficiile potențiale ale noilor tehnologii și inovații sunt vaste, de multe ori este nevoie de ani pentru a putea ajunge să fie utilizate la scală largă, mai ales în țările în care bugetele și resursele sunt limitate.
Sursa: International Atomic Energy Agency 
Sursă foto: International Atomic Energy Agency