25 ianuarie 2022

Ministrul Energiei Virgil Popescu – Briefing de presă

La propunerea Ministerului Energiei în ședința de Guvern de astăzi a fost adoptată Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei ”Delta Dunării”.
Dan Cărbunaru: Bună seara! Mulțumesc pentru faptul că sunteţi prezenţi la acest briefing de presă. În urmă cu doar câteva minute s-a încheiat şedinţa de guvern, în cadrul căreia a fost aprobată decizia Guvernului de a proteja atât populația, cât și mediul economic de efectele creșterii prețurilor la energie electrică și la gazele naturale. Alături de mine se află domnului ministru al Energiei, domnul Virgil Popescu. Domnia sa vă va prezenta ceea ce astăzi s-a decis și s-a aprobat în cadrul guvernului. Domnule ministru, vă rog.
Virgil Popescu: Da, mulţumesc. Astăzi am aprobat ordonanţa de urgenţă prin care începând cu data de 1 februarie se fac anumite modificări în ajutorul oamenilor. Practic, pentru toți consumatorii casnici, pentru toți românii care dețin o locuință scade plafonul de la 1 leu pe kW la 80 de bani pe kW pentru energie electrică și de la 37 de bani pe kW la 31 de bani pe kW, indiferent cât consumă. Dacă, în plus față de acest lucru, consumă 500 kW lunar și 300 de metri cubi lunar, atunci beneficiază de o compensare suplimentară și, practic, vor plătit 68 de bani pentru energia electrică și circa 22 de bani pentru gazele naturale – aici vorbim de toate taxele, toate taxele incluse. În plus, față de categoriile care erau înainte în lege, spitale, școli, grădinițe, universități, ONG-uri, am introdus, am lărgit această schemă pentru, practic, aproape toţi consumatorii non casnici – şi aici mă refer la absolut toţi consumatorii non casnici, cu excepţia celor care au beneficiat, marilor consumatori de energie electrică care au beneficiat de Ordonanţa 81, pe o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană, o schemă în care numai anul trecut am plătit 130 de milioane de euro şi pentru ei suntem în discuţii cu Comisia Europeană să reînnoim această schemă. CET-urile nu beneficiază de acest preţ plafonat, pentru că în această Lege 259, de aprobare a Ordonanţei, au o schemă de ajutor. Vă aduc aminte că CET-urile sunt sprijinite de la Guvern, prin această schemă de ajutor, prin această lege, cu jumătate din diferenţa între preţul gazului natural şi preţul de referinţă de 250 de lei, şi nu beneficiază de această schemă producătorii de energie electrică, evident, pentru energia consumată, auto consumată sau gazul natural pe care îl folosesc în aprinderea cărbunelui sau a altui combustibil. Practic, avem o plajă foarte mare de consumatori non casnici acolo unde prețul este plafonat la 1 leu pe kW la energia electrică şi la 37 de bani pe kW la gazele naturale. În plus faţă de acest lucru, am dat posibilitatea Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului să facă verificările pe text de lege specializat şi să poată aplica amenzi de până la 200.000 de lei pentru încălcarea prevederilor acestei legi, pentru, practic, neaplicarea plafoanelor şi a compensărilor din lege. Rămâne în continuare prevederea prin care furnizorii sunt obligaţi să refacă toate facturile, deci asta nu a rămas, rămâne această prevedere, ei sunt obligaţi să refacă absolut toate facturile care le-au emis fără aplicarea prevederilor legii prezente. Cam pe scurt, acestea sunt principalele lucruri pe care le-am aprobat astăzi în ordonanţa de urgenţă.
Dan Cărbunaru: Vă mulţumesc, domnule ministru! Vă rog, întrebări, dacă aveţi!
Reporter: Bună seara! Domnule ministru, aţi spus că furnizorii sunt obligaţi să refacă toate facturile, însă vedem că ordonanţa se aplică de la 1 februarie, deci ce facem cu luna ianuarie? Cine îi obligă pe furnizori să refacă acele facturi dacă nu sunt prevăzute sancţiuni?
Virgil Popescu: Eu cred că aţi uitat că noi am aprobat săptămâna trecută o altă ordonanţă care modifică Legea 259. Nu am abrogat acel text. Acea ordonanţă, săptămâna trecută, am obligat toţi furnizorii să refacă facturile întocmite fără luarea în calcul a plafonării şi compensării. Nu vorbim că am abrogat ceva acum, există acest text şi nu l-am abrogat, asta am atras atenţia că el există, pentru că am auzit şi eu că s-ar putea, în spaţiul public, să fi dispărut acest /…/. Textul ordonanţei de urgenţă pe care l-aţi văzut şi pe care o să-l vedeţi probabil la publicare, modifică Legea 259, dar nu modifică această prevedere.
Reporter: Asta înseamnă şi că ei vor putea şi să fie sancţionaţi, pentru că nu erau prevăzute şi sancţiuni pentru /…/.
Virgil Popescu: Aveau prevăzute şi sancţiuni doar de 50.000 ANPC-ul, acum poate să dea şi de 200.000, iar ANRE are sancţiuni prevăzute până la 400.000.
Reporter: Chiar şi pentru facturile emise în decembrie, ianuarie?
Virgil Popescu: Chiar şi pentru facturile emise… Au şi primit amendă de 400.000 pentru facturi. Existau… ANPC avea o amendă mai mică. Acum are amendă clară pentru acest lucru, de 200.000.
Reporter: Şi, mai înţelegem, că partenerii de coaliţie de la PSD au cerut ca ordonanţa să se aplice retroactiv, pe luna ianuarie, şi că dvs, în principal, v-aţi opus. De ce?
VIrgil Popescu: Nu. Este… Nu ştiu de unde aveţi dvs această ştire. Eu mi-aş fi dorit şi am tot anunţat că această ordonanţă, dacă am putea să o aplicăm şi pe noiembrie şi decembrie; din păcate, astăzi am mai întrebat încă o dată, în şedinţa de guvern, am văzut un răspuns al Ministerului Justiţiei, foarte clar: nu putem să o facem retroactiv. Nu putem să o aplicăm retroactiv. Dacă s-ar putea, credeţi-mă, toţi am fi fost, sunt convins că şi PNL şi PSD am fi făcut acest lucru, şi UDMR, dar, din păcate, o lege nu putem să o aplicăm retroactiv.
Reporter: Bună seara, domnule ministru! Eu aş insista puţin tot referitor la acest aspect. Spuneau cei din Partidul Social Democrat că, dacă facturile nouă ne vin în februarie pentru luna ianuarie, nu ar trebui să fie o problemă legată de constituționalitate în acest subiect. Ok, în noiembrie – decembrie, nu, dar nici în ianuarie nu s-ar putea încadra în această plajă?
Virgil Popescu: Am întrebat în ședința de guvern de ianuarie, n-am mai întrebat de noiembrie și decembrie pentru că dacă se putea, puteam extinde mai departe, și răspunsul a fost ”Nu”, pentru că suntem deja în data de 25 și nu putem aplica legea pentru ce este în spatele acestei date. 1 ianuarie – 25…
Reporter: E nevoie de niște norme pentru aplicarea….
Virgil Popescu: Nu, nu mai este trecut în niște norme. Pot să înțeleg întrebarea dumneavoastră, dar nu mai este nevoie de niște norme. O să updatăm în interior procedura internă de decontare. Chiar în coaliție am avut discuții în așa fel încât modificările să se plieze pe aplicațiile informatice, în așa fel încât să nu existe adaptări grele, să necesite alte norme, alte aprobări. Ați văzut, compensarea rămâne de 0,291 de lei la energie electrică, crește de la 33 la 40% o cifră, practic un discount. Automat aplicațiile informatice au acest lucru și faptul că scade plafonul de la 1 leu la 0,8 nu mi se pare că este ceva greu de făcut. Practic, niște constante le modificăm, care le au în aplicațiile informatice, și ne-am gândit în așa fel încât să venim în ajutor. Mă voi întâlni cu toți furnizorii în perioada imediat următoare, ca să mă asigur că nu mai sunt probleme. O să-i rog și pe cei de la ANRE să se întâlnească cu furnizorii, tocmai ca să nu mai avem surprize, pentru că ne dorim ca și pe această ordonanță facturile pe care le vor emite în cursul lunii martie, la începutul martie, pentru februarie, să fie sută la sută corecte și ne dorim ca și facturile pe ianuarie să fie sută la sută corecte și stornările și refacerile facturilor pe noiembrie și decembrie să se și întâmple.
Reporter: Știu că ați avut câteva modificări legate de deconturile către furnizori, se mai întârzie, aveți un termen mai lung în care le plătiți sau cum se întâmplă mai exact?
Virgil Popescu: Nu am modificat cu nimic procedura de decontare, doar am modificat… am exemplificat…
Reporter: /…/ ceva la Ministerul Energiei, dacă nu mă înșel eu.
Virgil Popescu: Nu.
Reporter: Nu? Din Ministerul Muncii înspre Ministerul Energiei.
Virgil Popescu: Ministerul Muncii, în continuare, are schema de ajutor pentru persoane fizice, plătește compensările. Ministerul Energiei plătește plafonările. Așa era și înainte.
Reporter: Și un calcul pe o factură, ca să înțelegem exact care ar fi reducerile noi, dacă se poate. Cine plătea, să zicem, 100 de lei, cât poate avea…
Virgil Popescu: Haideți să facem un calcul. Cineva care consuma 500 kW, să zicem, cineva care consuma 500 kW înainte de a crește acest plafon, plătea un leu pe kilowatt, deci plătea 500 de lei; acum, dacă i se scade plafonul, odată este 80 de bani și se mai aplică și… pentru că se încadrează în plaja de consum, i se mai aplică și acel discount, plătește 68 de bani; 68 de bani înmulțit cu 500, plătește undeva la 300 și ceva de lei. Deci, o scădere de la 500 la 300 și ceva de lei pentru 500 de kilowați. Acum, faceți dumneavoastră mai departe.
Reporter: Mulțumesc.
Reporter: Bună seara! Această ordonanță a fost foarte mult discutată, a fost și modificată în Parlament, dacă ați putea să ne spuneți de ce nu a fost aceasta forma inițială? De ce abia acum vin aceste modificări?
Virgil Popescu: Noi am spus tot timpul că după aplicarea în Parlament, chiar după ce Parlamentul a aprobat, și după aia în coaliție, și în programul de guvernare, că facem evaluarea în cursul lunii ianuarie. Am făcut evaluarea în cursul lunii ianuarie și am venit cu modificări, după ce le-am agreat în coaliție în cursul lunii ianuarie.
Reporter: Există o opinie a anumitor experți că dacă toți consumatorii primesc ajutoare ei nu vor mai fi stimulați să utilizeze eficient și să ia măsuri de reducere a consumului. Cum vedeți această perspectivă?
Virgil Popescu: Eu respect opinia tuturor. Îmi doresc ca și experții să respecte opinia mea. Eu cred că în momentul de față, la prețurile volatile la care asigurăm, trebuie să protejăm populația. Ceea ce zic dânșii cred că este într-o condiție normală de piață și eu încurajez evident economisirea, dar acum nu suntem în condiții normale de piață și evident că trebuie să ajutăm populația. Dacă populația, la rândul ei, face și o eficiență energetică și pune panouri fotovoltaice și aici venim cu alte programe de ajutor. Dacă își face o eficiență energetică a clădirii, în sensul că își izolează mai bine casa, își schimbă geamurile, de exemplu, își pun geamuri care sunt izolate mai bine, atunci evident că și consumul se reduce și evident că și factura se reduce. Dar toate acestea nu se pot face imediat. Imediat asta este o măsură pe care am luat-o tocmai pentru a proteja populația de efectele acestei crize energetice.
Reporter: Criză care se va resimți și după ce vor expira efectele plafonării și compensării. Din aprilie ce aveți de gând să faceți? Rămâne o variantă revenirea la piața reglementată?
Virgil Popescu: Sunt toate scenariile pe masă, lăsați-ne să discutăm în coaliție. Noi lucrăm la Ministerul Energiei, împreună cu ANRE-ul, avem toate scenariile pe masă, și când o să avem, o să finalizăm și agreăm în coaliție, o să ieșim pe mai departe.
Reporter: Bună seara! Voiam să vă întreb dacă v-a ajuns factura la energie, până la urmă.
Virgil Popescu: Factura pe…
Reporter: Pe decembrie.
Virgil Popescu: Eu am prezentat factura mea. Factura pe decembrie să știți că nu cred că mi-a venit. Mi-a venit o factură pe noiembrie…
Reporter: Suntem în 25 ianuarie, nu v-a ajuns factura la energie?
Virgil Popescu: Nu, nu mi-a venit. Sau mi-a venit și nu am apucat să o plătesc, că nu îmi vine pe poștă, îmi vine în sistem, în aplicația informatică, într-un portal web. O să vă zic cât…
Reporter: Deci, nu v-ați uitat, nu ați verificat aplicația.
Virgil Popescu: Nu mi-am accesat-o eu, nu am mai avut timp ca să o plătesc. Probabil că o fi venit, o fi trimis-o, dar eu am prezentat public factura mea, atât la gaze naturale, cât și la energie electrică. Cred că chiar la postul dumneavoastră…
Reporter: Păi, și nu sunteți curios? Poate a venit destul de mare.
Virgil Popescu: Chiar am prezentat public cred că la postul dumneavoastră. Și parcă am plătit la gaze naturale 300 și ceva de lei factura.
Reporter: Bun. De la data de 1 aprilie rămâne TVA-ul de 5% pentru energie, așa cum arată acum scenariile pe care le aveți pe masă?
Virgil Popescu: Până la data de 1 aprilie o să ne întâlnim și o să vedem. Sunt toate scenariile pe masă și o să vedem ce decizie luăm. Haideți să nu ne pronunțăm acum ce vom face după data de 1 aprilie. Vreau să vedem și prețurile regionale- ce se întâmplă cu ele, ce se întâmplă cu prețul gazului natural. E posibil să avem o scădere și cred într-o scădere a gazului natural, normal, din cauza scăderii consumului, crește temperatura afară. Și după ce facem aceste evaluări o să ieșim public și o să spunem ce facem.
Reporter: Considerați că sunteți vinovat pentru cum a fost aplicată schema de compensare a facturilor la energie, până în acest moment?
Virgil Popescu: Schema de aplicare, am avut aceste discuții, și foarte bine că presa le-a prezentat, au fost din cauza facturilor eronate.
Reporter: Deci, nu aveți nicio vină.
Virgil Popescu: Din cauza facturilor eronate.
Reporter: Ministerul Energiei nu are nicio vină.
Virgil Popescu: Din cauza facturilor eronate. Ministerul Energiei, am spus și astăzi, nu supraveghează piața, nu are acest rol.
Reporter: Mulțumesc.
Reporter: Bună ziua! Ați spus că această ordonanță prevede ca ANPC-ul să poată aplica amenzi de până la 200.000 de lei sau…?
Virgil Popescu: Între 20.000 și 200.000 parcă e textul.
Reporter: Asta voiam să vă întreb, deci, între 20.000 de lei și 200.000 de lei.
Virgil Popescu: Este un text care ne-a venit de la Ministerul Economiei, este ministerul care coordonează ANPC-ul.
Reporter: Nu sunt prea mici amenzile? 200.000 de lei pentru un furnizor de energie?
Virgil Popescu: ANRE-ul poate să dea mai mari, până la 400.000. Dar dacă iei repetat 200.000, 200.000, 200.000, deja nu sunt așa mici. 50.000 era o amendă mică pentru un furnizor de energie.
Reporter: Și referitor la ANPC, aveți o situație updatată legată de controale, câte facturi, milioane de facturi…
Virgil Popescu: Nu am încă, nu am încă situația. V-aș ruga să discutați cu Ministerul Economiei, ei coordonează ANPC-ul. Eu le mulțumesc celor de la ANPC că au intervenit și au făcut front comun pentru a opri din acele facturi și a interveni în refacerea lor.
Reporter: Dacian Cioloș declara astăzi că ar trebui să vă dați demisia.
Virgil Popescu: Dacian Cioloș poate ar fi bine să îi ceară demisia și domnului Macron, că și acolo prețurile sunt mari. Eu nu mai comentez declarațiile domnului Cioloș de mult timp.
Reporter: Mulțumesc.
Reporter: Uitasem să vă întreb de avizul de la Ministerul Justiției pe proiectul nou. Este un aviz favorabil, nu, ținând cont de faptul că nu este această retroactivitate?
Virgil Popescu: Da, este aviz. Nu, este un aviz favorabil, pentru că și textul l-am făcut în discuțiile cu Ministerul Justiției. este un aviz favorabil.
Reporter: Bun. Și despre ce spunea astăzi domnul Ciolacu că nu se adoptă astăzi, după ce a discuta cu domnul…
Virgil Popescu: Nu cunosc, credeți-mă, nu am văzut declarațiile, am stat la minister, a trebuit să scoatem avizele de la toate ministerele, a fost și CES-ul. Chiar ne-am ocupat… Nu am văzut declarațiile.
Reporter: Dar există tensiuni în coaliție din cauza acestui subiect?
Virgil Popescu: Vă spun că a fost o ședință a coaliției aseară foarte bună, foarte fructuoasă, fără nicio tensiune.
Reporter: Mulțumesc!
Virgil Popescu: Mulțumesc.
Dan Cărbunaru: Mulțumesc și eu foarte mult pentru interesul manifestat față de briefingul nostru. Mulțumesc, domnule ministru. Şi mulțumesc și interpretului nostru, care ne ajută să comunicăm cât mai eficient cu toate categoriile de cetățeni care ne urmăresc. Doamnelor și domnilor, briefingul de presă se încheie aici. Mulțumesc! Seară bună!