Vineri, 30 septembrie, Ministerul Energiei a organizat o întâlnire la care au participat reprezentanți din conducerea companiilor energetice aflate în subordinea Ministerului Energiei și reprezentanți ai societății civile. Întâlnirea a avut ca scop prezentarea proiectului „Transparență în Energie” și a principalelor teme de discuții referitoare la transparentizare.
„Avem nevoie de o discuție pe această temă în ideea de a pune cap la cap experiența ONG-urilor și a companiilor de stat care au fost fie țintă – fie beneficiari, și împreună să facem un pas în față. Prin acest proiect ne propunem să ajutăm companiile să își îmbunătățească performanța în câteva sectoare care au reprezentat de-a lungul vremii pietre de moară. Expertiza societății civile poate oferi niște mecanisme concrete, iar Ministerul Energiei, ca liant, poate ajuta companiile să evolueze și să iasă din zona de incertitudini”, a declarat ministrul Victor Grigorescu.
Reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale partenere în proiect au realizat o serie de prezentări prin care au evidențiat punctele esențiale ale procesului de transparentizare.
Iulia Coșpănaru, Director adjunct al Transparency International România a subliniat faptul că, așa cum arată estimările instituțiilor internaționale, ”corupția ne costă în fiecare an undeva la 5,5% din Produsul Global Brut. Înseamnă 46 de puncte pentru România în indicele de percepție a corupției și 12 puncte de TVA care, în condițiile în care am putea elimina cu totul corupția din societate, ar putea fi câștigate”, a adăugat Iulia Coșpănaru, Transparency International România.
Referitor la capitolul Achiziții publice, acestea sunt privite ca o vulnerabilitate legată de corupție și sunt un punct important în Strategia Națională Anticorupție.
„Cred că este momentul să facem prevenție, dar ca să facem prevenție trebuie să aducem oamenii la aceeași masă ca să înțeleagă la fel lucrurile. M-am bucurat să văd că a existat un interes foarte mare din partea participanților pentru acest subiect. Vom continua să facem un efort în a identifica problemele și a găsi posibile răspunsuri la ele”, a afirmat Cristina Guseth, directorul fundaţiei Freedom House România.
La eveniment a fost prezent și domnul Andrei Nicoară, consilier în Cancelaria Prim-Ministrului, care a vorbit despre portalul de date deschise data.gov.ro și accesul la infoamațiile deschise. „Prin publicarea datelor în format deaschis se creează un mecanism preventiv care are ca scop final diminuarea corupției”, a declarat Andrei Nicoară.
Discuția despre principiile de transparență necesare la nivelul întreprinderilor de stat a atins subiecte precum accesul la informații de interes public, transparența decizională sau achizițiile publice. „Discuțiile au fost foarte oneste și prietenoase și mie una îmi dau încredere în faptul că în dialogul dintre societatea civilă, Ministerul Energiei și companiile de stat se poate găsi un limbaj comun care sa să ducă la o mai bună guvernare în sectorul energetic”, a declarat Elena Calistru, președinte Funky Citizens.
„Cred că a fost extrem de oportun că ne-am putut întâlni cu reprezentanții companiilor energetice și că am găsit deschidere din partea lor, pentru că în acest mod am mai reușit să reducem reținerile pe care le avem unii față de alții. Sper să colaborăm în continuare pentru că toată lumea, atât ONG-urile cât și Ministerul Energiei și companiile energetice, dorește același lucru: companii transparente unde să se știe exact ce este răspundere internă și ce intră în răspunderea ministerului ”a conchis Otilia Nuțu, membru fondator al Asociației Expert Forum.
Proiectul „Transparență în energie” conține cinci subgrupuri de lucru: „Avertizorul de integritate, Transparentizare și Open-Data, Achiziții publice, Etica în întreprinderilor publice și Conflictul de interese și incompatibilitate. Pentru fiecare subgrup de lucru încercăm să scoatem câte un proiect pe care sa îl oferim și să încercăm să îl implementăm într-una dintre companii”, a explicat Dan Ionescu, consilier al ministrului energiei și coordonator al programului Transparență în Energie.
La eveniment au participat reprezentanții din conducerea a 14 companii energetice, dar și ONG-urile partenere la proiect. „Transparență în Energie” este un proiect inițiat de Ministerul Energiei în parteneriat cu nouă ONG-uri ce are în vedere transparentizarea companiilor energetice din subordinea Ministerului Energiei.